SEGRE

La Fiscalia preveu presentar dilluns la querella per rebel·lió

Faltaria concretar el nombre de persones contra qui s’adreça la querella i també la instància judicial competent per investigar-les

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el

La Fiscalia preveu presentar dilluns la querella per rebel·lióEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia General de l’Estat té previst presentar dilluns vinent la querella que prepara per rebel·lió contra els artífexs de la declaració d’independència aprovada avui pel Parlament. Fonts de la Fiscalia General de l’Estat han informat a Efe d’aquest propòsit a l’espera que es concreti el nombre de persones contra qui s’adreça la querella i també la instància judicial competent per investigar-les.

Fa setmanes que la Fiscalia prepara una querella per un delicte de rebel·lió -penat amb fins 30 anys de presó- contra el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, davant de la hipòtesi que proclamés la independència, però ara, una vegada que la mesura ha estat aprovada pel Parlament, estudia ampliar aquesta acció penal a "tots" els que han permès la comissió del presumpte delicte. D’aquesta manera, es dóna per fet que la querella inclourà els membres de la Mesa que han permès la tramitació al Parlament de la moció per la qual s’ha declarat la independència.

De moment, la Fiscalia General de l’Estat no ha decidit encara davant de quin tribunal la interposaria, el que depèn dels aforaments dels afectats i dels diferents escenaris que s’obriran amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

No obstant això, fonts jurídiques apunten a què la querella, almenys en el cas de Puigdemont, es remetrà amb tota probabilitat al Tribunal Suprem, en considerar que els fets afecten a tot el territori espanyol i fins i tot s’han comès a l’estranger, com és el cas d’alguns webs vinculats al referèndum que estaven allotjades en servidors d’altres països.

Altra de les possibilitats és que l’aplicació de l’article 155 comporti la inhabilitació de Puigdemont com president de la Generalitat i fins i tot el seu possible cessament com a diputat del Parlament, pel que perdria el fur davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i llavors la Fiscalia presentaria la seua querella per rebel·lió davant de l’Audiència Nacional.

La Fiscalia podria decidir també presentar la seua querella per rebel·lió davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on la magistrada Mercedes Armas ja instrueix una causa per desobediència, prevaricació i malversació contra Puigdemont i la resta de membres del Govern català pels decrets per convocar i organitzar el referèndum independentista del passat 1 d’octubre.

El delicte de rebel·lió, que persegueix als que "s’alcin violentament i públicament" per a, entre altres finalitats, aconseguir la independència d’una part del territori nacional, comporta penes d’entre 15 i 25 anys de presó per als responsables d’impulsar-la i, en el cas que els fets siguin més greus, de 25 a 30 anys.

tracking