SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont frena les eleccions al negar-se Rajoy a retirar el 155

Deixa en mans del Parlament “la resposta” a la intervenció i la declaració de la DUI

El presidente de la Generalitat, durante su intervención institucional de ayer.

El presidente de la Generalitat, durante su intervención institucional de ayer.GUILLEM ROSET/CN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va descartar ahir convocar eleccions a Catalunya al no tenir garanties del Govern central que no aplicarà l’article 155, malgrat que hores abans es va filtrar que sí que n’hi hauria, el 20 de desembre. Va anunciar que “correspondrà al Parlament procedir amb el que la majoria parlamentària determini”.

Catalunya va viure ahir una jornada confusa, amb girs d’argument com en una pel·lícula d’intriga. Al matí, es va donar per fet que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convocaria eleccions el 20 de desembre per evitar l’aplicació de l’article 155 per part del Govern central (així els ho va comunicar als diputats de Junts pel Sí i ERC va plantejar deixar el Govern). Va transcendir també que van mediar tant el lehendakari, Iñigo Urkullu, com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Però, a la tarda, després de diversos ajornaments, Puigdemont va comparèixer a la Galeria Gòtica de la Generalitat per anunciar que no hi hauria comicis i que serà el Parlament qui decideixi la resposta a la intervenció de l’autonomia, la qual cosa obre la porta a la declaració d’independència. “He estat disposat a convocar aquestes eleccions sempre que es donessin unes garanties que en permetessin la celebració en absoluta normalitat. No hi ha cap d’aquestes garanties que justifiquin avui la convocatòria d’eleccions al Parlament”, va assegurar. Va defensar que el seu “deure era intentar-ho honestament i lleialment per evitar l’impacte sobre les nostres institucions de l’aplicació de l’article 155”. “És una aplicació fora de la llei, abusiva i injusta, que busca eradicar no només la sobirania, sinó tota la tradició del catalanisme que ens ha portat fins a aquí. No accepto aquestes mesures, per injustes i perquè amaguen gairebé sense dissimular la intenció venjativa d’un Estat que es va veure derrotat l’1-O”, va remarcar. Segons Puigdemont, “tampoc hi ha cap intenció d’aturar la repressió i de procurar una absència de violència en què unes possibles eleccions s’haurien de celebrar”. Va lamentar que el Govern central no només no ha donat una “resposta responsable” al seu oferiment, sinó que “ha aprofitat aquesta opció per afegir tensió en un moment en què el que cal és màxima distensió i diàleg”. Per tot plegat, va subratllar que “correspon al Parlament procedir amb el que la majoria parlamentària determini en relació amb les conseqüències de l’aplicació del 155 contra Catalunya”. Precisament, JxSí havia traslladat a Puigdemont la seua aposta per adoptar una postura “clara” i “unitària” en el ple d’ahir per aprovar una declaració d’independència. Va considerar que “ningú podrà dir que no he estat disposat a fer sacrificis per garantir que es posarien totes les facilitats al diàleg. Però, una vegada més, comprovem, amb molta decepció, que la responsabilitat només ens és exigida i pressionada a uns, i a d’altres se’ls permet la seua absoluta irresponsabilitat”. “Aquesta és la lògica d’una política feta a base de clamors com a por ellos en lloc d’una altra de basada en el con ellos.

Per la seua part, els centenars de persones congregades a la plaça Sant Jaume van seguir amb un silenci expectant el discurs del president i van reaccionar al seu anunci de no convocar eleccions amb aplaudiments i crits d’“independència”.

El presidente de la Generalitat, durante su intervención institucional de ayer.

El presidente de la Generalitat, durante su intervención institucional de ayer.GUILLEM ROSET/CN

tracking