SEGRE

Un expert de l'ONU recomana retirar el 155, mediació internacional i un referèndum a Catalunya

Alfred Zayas considera que cap Estat pot utilitzar el principi d’integritat territorial per negar el dret d’autodeterminació

Un expert de l'ONU recomana retirar el 155, mediació internacional i un referèndum a Catalunya

Un expert de l'ONU recomana retirar el 155, mediació internacional i un referèndum a Catalunya

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expert independent de l’ONU sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu Alfred de Zayas ha fet una crida al govern de l’Estat a entaular negociacions amb la Generalitat després de l’anunci de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

"Lamento la decisió del Govern espanyol de suspendre l’autonomia catalana. Aquesta acció constitueix un retrocés en la protecció dels drets humans, incompatible amb els articles 1, 19, 25 i 27 del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (PIDCP)", afirma Zayas, segons una publicació de l’ONU del 25 d’octubre.

L’expert de l’ONU afegeix que "negar a un poble el dret a expressar-se sobre el tema de l’autodeterminació, negar la legalitat d’un referèndum, utilitzar la força per evitar la celebració d’un referèndum i cancel·lar l’autonomia limitada d’un poble a tall de càstig constitueix una violació d’Article 1 del PIDCP i del Pacte Internacional de Drets Econòmics, Socials i Culturals".

Zayas afirma que el govern espanyol sembla invocar "el principi d’integritat territorial" per justificar "els intents enèrgics de silenciar la dissidència política i les aspiracions d’autodeterminació".

L’expert explica que el principi d’integritat territorial està destinat a aplicar-se externament per prohibir les amenaces o incursions estrangeres en la integritat dels Estats sobirans: "El dret a la lliure determinació és un dret dels pobles i no una prerrogativa dels Estats a atorgar o denegar. En cas de conflicte entre el principi d’integritat territorial i el dret humà a la lliure determinació, és l’últim el que preval."

Zayas defensa que la llei internacional d’autodeterminació també ha progressat molt més enllà de la mera descolonització i cap Estat pot utilitzar el principi d’integritat territorial per negar el dret d’autodeterminació. "L’única solució democràtica a l’impasse actual és suspendre les mesures repressives i organitzar un referèndum per determinar els veritables desitjos de la població en qüestió. Tal referèndum hauria de ser supervisat per la UE, l’OSCE i observadors privats," defensa Zayas.

Alfred Zayas, advocat nord-americà El advocat Alfred de Zayas (EUA) va ser el primer expert independent sobre la promoció d’un ordre internacional democràtic i equitatiu nomenat pel Consell de Drets Humans el maig de 2012. Actualment és professor de dret internacional a l’Escola de Ginebra de Diplomàcia. Zayas va exercir dret corporatiu i dret de família a Nova York i Florida. Com a titular del mandat del Consell de Drets Humans, és independent de qualsevol govern o organització i serveix a títol personal.

tracking