SEGRE
Vint-i-quatre hores al Dragon Khan

Vint-i-quatre hores al Dragon Khan

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Dragon Khan amb què van ser batejades les vicissituds dels governs tripartits del PSC, ERC i ICV eren uns cavallets al costat del que ha succeït les últimes setmanes, dies i, especialment, les últimes 24 hores. El que s’ha viscut des de la tarda de dimecres a nivell polític, i fins i tot emocional, en el Govern, dirigents independentistes i els seus partidaris i detractors sí que és una autèntica muntanya russa.

DISCREPÀNCIES. ERC, la CUP i càrrecs del PDeCAT van rebutjar la decisió inicial de convocar eleccions al Parlament

Tot va començar amb l’anunci que Carles Puigdemont no aniria al Senat, cosa que feia presagiar que estava decidit a aprovar la DUI. Però, quan va convocar a una reunió els seus consellers i dirigents de partits i entitats sobiranistes, tret de la CUP, i van augmentar les filtracions sobre discrepàncies en el si de Govern, va començar a veure’s que res era definitiu. La reunió va començar a les 19.00 h, no es va acabar fins a la matinada i, segons va transcendir ahir a la nit, Puigdemont va oferir la presidència a Oriol Junqueras, vicepresident i líder d’ERC, després que aquest i altres assistents rebutgessin la seua proposta de convocar eleccions per evitar el 155. Junqueras no va recollir el guant perquè va exigir que tots els diputats de JxSí, inclosos els del PDeCAT reticents a la DUI, li havien de donar suport, una cosa que no podia garantir-se al 100%.

DOBLE GIR. Dimecres a la tarda, tot apuntava a la DUI; ahir al matí, a comicis i, a la nit, de nou a la DUI

El gir de Puigdemont obeïa a la mediació entre Catalunya i Madrid de polítics com el lehendakari Urkullu, l’expresident Montilla i dirigents del PSC com Miquel Iceta. El gir copernicà va semblar confirmar-se ahir al matí, quan es va fer públic que Puigdemont convocaria eleccions i ho anunciaria en una compareixença a les 13.30 h. Les reaccions de protesta de la CUP, de molts independentistes, d’ERC i, fins i tot, de membres del PDeCAT com els diputats Albert Batalla i Jordi Cuminal, que van anunciar via Twitter la seua dimissió i baixa del partit, van ser immediates. Però hi va haver un altre gir copernicà a la inversa. Puigdemont va ajornar la compareixença fins a la tarda i va notificar que la seua decisió és que no convoca eleccions perquè el Govern del PP no li ha donat garanties que no aplicaria igualment el 155, i que és el Parlament qui ha de decidir, la qual cosa aboca a una DUI, atesa la majoria independentista. I en aquest context, ja a la nit, el conseller d’Empresa, Santi Vila, de l’ala moderada del PDeCAT, va dimitir. “Dimiteixo. Els meus intents de diàleg novament han fracassat”, va tuitejar.

DIMECRES, 25

  • 15.00 NO AL SENAT. La presidenta del Parlament notifica a primera hora de la tarda de dimecres a tots els grups del Parlament que Puigdemont renunciava a anar al Senat per rebatre l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
  • 17.30 JXSÍ. Els 62 diputats del grup del Govern acorden, després de dos hores i mitja de reunió, reafirmar- se que el Parlament declari la independència i anuncien que així ho transmetran al president de la Generalitat.
  • 19.00 CIMERA. Puigdemont convoca al Palau de la Generalitat tots els membres del seu Govern, així com representants dels partits i també entitats municipalistes i sobiranistes, excepte de la CUP, per intentar concretar una proposta definitiva de cara al ple del Parlament.

DIJOUS, 26

  • 02.00 DUI. La reunió acaba a primera hora de la matinada sense que s’hagi decidit la resposta definitiva a l’aplicació del 155. No obstant, diferents fonts apunten que la majoria dels assistents s’han inclinat per aprovar la declaració unilateral d’independència (DUI) al Parlament en la votació prevista avui al migdia.
  • 10.00 NOVA CIMERA. El president de la Generalitat torna a convocar per a aquesta hora una segona reunió del Govern i les entitats i partits sobiranistes, de nou sense la presència de representants de la CUP, i amb la participació de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i diputats de Junts pel Sí. També transcendeix que polítics com el lehendakari Urkullu, l’expresident Montilla i un grup d’empresaris medien entre Generalitat i Estat per buscar una sortida acordada per les dos parts.
  • 11.45 ELECCIONS. Cap a aquesta hora, diputats de Junts pel Sí que han participat en la reunió al Palau de la Generalitat fan públic que Puigdemont els ha anunciat que la seua decisió final és convocar eleccions al Parlament –fins i tot es filtra que la data elegida és el 20 de desembre– per evitar la intervenció de l’autogovern per part de l’Estat.
  • 13.30 DISCURS. S’anuncia que a aquesta hora el president farà una compareixença per convocar eleccions i procedir a la dissolució del Parlament. Durant l’hora prèvia, diputats del PDeCAT com Albert Batalla i Jordi Cuminal anuncien via Twitter que dimitiran.
  • 14.30 AJORNAMENT. Finalment, la compareixença pública s’ajorna una hora, mentre les executives del PDeCAT i ERC porten a terme reunions d’urgència, la CUP convoca una sèrie de concentracions de protesta davant de la seu dels dos esmentats partits i la Generalitat i les xarxes bullen amb molts missatges contra Carles Puigdemont d’independentistes, entre ells afiliats del PDeCAT que anuncien que es donaran de baixa del partit.
  • 15.15 ERC. Al final de la reunió de l’executiva, el partit anuncia que deixarà el Govern si el president confirma de forma definitiva la seua decisió de convocar eleccions al Parlament. Paral·lelament, el Govern central rebutja que aquesta convocatòria comporti per la seua part la retirada de l’aplicació de l’article 155, mentre el PSOE insisteix que, en aquest cas, Rajoy ha de renunciar-hi.
  • 17.00 DECISIÓ FINAL. Puigdemont compareix finalment a aquesta hora i anuncia que no convocarà eleccions perquè el Govern del PP no li ha donat cap garantia que això evitaria la intervenció de l’autogovern.
  • 18.00 PARLAMENT. En l’inici del ple, el president del grup de Junts pel Sí, Lluís Corominas, diu que el seu grup proposarà declarar avui la independència per “continuar amb el mandat del poble de Catalunya” de l’1 d’octubre. Mentrestant, la comissió del Senat, reunida des de les 17.00, acaba aprovant una aplicació “modulada” del 155.
  • 21.40 VILA DIMITEIX. El conseller Santi Vila, que va insinuar dimecres que plegaria si s’optava per la DUI, dimiteix arran de la no-convocatòria de les eleccions. Ho fa minuts després que es faci públic que Puigdemont va oferir la presidència a Junqueras dimecres.
tracking