SEGRE

ESNOTICIA

El Parlament declara la independència i el Senat aprova intervenir Catalunya

Rajoy anuncia eleccions el 21-D després d’entrar en vigor l’ordre per aplicar el 155

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Catalunya ja és una república, segons la declaració d’independència que va aprovar ahir a la tarda el Parlament, mentre que el Senat va acordar el cessament del Govern de la Generalitat i una intervenció total de l’autonomia catalana que el Govern de Mariano Rajoy preveu aplicar immediatament per celebrar eleccions autonòmiques el 21 de desembre.

El Parlament va declarar ahir, a les 15.28 h, la independència de Catalunya i, al cap de menys d’una hora, el Senat va donar via lliure a la intervenció de l’autonomia en aplicació de l’article 155. La proclamació a la Cambra catalana d’una república com a “Estat independent i sobirà, de dret democràtic i social” va ser rebuda amb aplaudiments dels diputats JxSí i la CUP i d’alcaldes que hi van anar a manifestar-hi suport. També hi va haver celebracions a la plaça Sant Jaume i en diferents localitats de Lleida i la resta de Catalunya. El Govern central, per la seua banda, va respondre ordenant el cessament del president, Carles Puigdemont, de tot el Govern, d’alts càrrecs d’Interior, el tancament de les delegacions catalanes a l’estranger i el president, Mariano Rajoy, va anunciar eleccions per al dia 21 de desembre.

La proclamació d’independència es va aprovar en votació secreta amb setanta sufragis a favor, deu en contra i dos en blanc, en un hemicicle semibuit. Els parlamentaris de Ciutadans, PSC i PP van abandonar el ple per mostrar el seu rebuig i només van votar el bloc independentista de JxSí i la CUP; el grup de Catalunya Sí que es Pot (CSQP), que es va oposar a la declaració unilateral, i el diputat no adscrit.

Puigdemont no va intervenir en el ple, després que la Fiscalia anunciés una querella per rebel·lió contra ell si proclamava la República. Ho va fer el Parlament, a pesar que la mateixa amenaça pesava sobre els que hi votessin a favor. No obstant, la votació secreta i un resultat que evidencia almenys un sufragi en blanc a les files independentistes dificulta establir el sentit del vot de cada un. El president només va parlar després de la sessió per cridar a “mantenir el pols del país” amb “pau, civisme i dignitat”. Malgrat tot, la Fiscalia es querellarà igualment i estendrà les acusacions al Govern i la Mesa del Parlament, de la qual forma part la lleidatana Ramona Barrufet. Al Senat, l’aplicació del 155 es va aprovar amb 214 vots de PP, PSOE, Ciutadans i CC, davant de 47 en contra de Podem i confluències, ERC, PNB i PDeCAT, i l’abstenció de Nova Canària. L’ordre va entrar en vigor en qüestió d’hores.

El president Puigdemont abraçat al conseller Comín després de la proclamació de la República.

El president Puigdemont abraçat al conseller Comín després de la proclamació de la República.EFE

El president Puigdemont abraçat al conseller Comín després de la proclamació de la República.

El president Puigdemont abraçat al conseller Comín després de la proclamació de la República.EFE

tracking