SEGRE

PARTITS

El PNB denuncia la "usurpació il·legítima de poders i competències de les institucions catalanes"

Egibar diu que a Catalunya "hi ha un xoc de legitimitats" i alerta que s’il·legalitzaran partits

El PNB denuncia la

El PNB denuncia la "usurpació il·legítima de poders i competències de les institucions catalanes"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El portaveu del PNB en el Parlament Basc, Joseba Egibar, ha afirmat que a Catalunya "hi ha un xoc de legitimitats" després que el Parlament declarés ahir la independència i el Govern central apliqués l’article 155 de la Constitució.

En Ràdio Euskadi, Egibar ha acusat el Govern de Mariano Rajoy d’haver dut a terme una "usurpació il·legítima de poders i competències de les institucions catalanes" i ha assegurat que en el seu partit no acceptaran "cap altra renovació del Parlament que no sorgeixi de la mateixa legitimitat de les institucions catalanes".

El portaveu del PNB ha dit que no li "cap dubte" que en el "disseny de l’Estat" per afrontar aquesta situació pot incloure’s la "il·legalització" d’algun partit polític per tenir així "el terreny a pler".

"Veiem amb preocupació que s’estan tancant totes les portes al dialogo. N’hi ha prou amb una espurna perquè brollin determinades actituds que ningú no desitja", ha assenyalat Egibar, que ha demanat que "l’Estat no utilitzi la raó de la força".

Sobre si el Parlament Basc ha de reconèixer la República catalana, Egibar ha recordat que el PNB "sempre" ha "respectat i acompanyat les decisions de les legítimes institucions catalanes" i ha agregat que qualsevol decisió futura anirà "en aquesta direcció".

El parlamentari d’EH Bildu Pello Urizar, la coalició del qual ha presentat a la Cambra basca una proposició no de llei en la que demana de convertir a aquesta institució en la primera que reconegui a Catalunya com a Estat independent, ha dit en la mateixa tertúlia de Ràdio Euskadi que aquest reconeixement és "una cosa lògica".

"Pel fet que el BOE digui que desapareix Catalunya, no desapareixerà", ha afegit Urizar, que ha considerat que els catalans "continuen avançant independentment de la fiscalia".

El parlamentari de Elkarrekin Podemos Jon Hernández ha dit que veu "complicat" que el seu grup pugui recolzar un reconeixement de la independència de Catalunya a la Cambra basca i ha insistit que el problema polític català "ni de bon tros no ha estat resolt amb la declaració d’independència ni l’aplicació del 155.

Eneko Andueza, del PSE-EE, ha dit que el seu partit no reconeixerà "el que està fora de la llei", ha afirmat que si s’ha aplicat el 155 és perquè "Puigdemont així ho va decidir" i li ha demanat a Egibar que "jugui a ser menys Junqueras i més Urkullu".

El parlamentari basc del PP Antón Damborenea ha mostrat els seus "seriosos dubtes" que la Mesa del Parlament Basc pugui acceptar tramitar una declaració de reconeixement a la independència catalana quan "és delictiu el que s’ha plantejat allà".

Ha considerat "gravíssim" que Egibar hagi parlat d’"usurpació de poders" i ha qualificat de "covard" que la declaració d’independència es votés de forma secreta.

tracking