SEGRE

POLÍTICA

Millo: "La màxima autoritat avui a Catalunya és Rajoy"

Espera que no hi hagi desobediència civil

Millo:

Millo: "La màxima autoritat avui a Catalunya és Rajoy"EFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El delegat del Govern a Catalunya, Enric Millo, ha subratllat que avui la màxima autoritat a Catalunya és el president del Govern, Mariano Rajoy, d’acord amb el publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), i que Carles Puigdemont ja no és el president de la Generalitat.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Millo ha indicat que, encara que no ha parlat amb cap dels membres del cessat Govern, "entenc que el que faran és acatar aquesta decisió i permetre que, a través d’unes mesures que es prenen amb serenitat i prudència, recuperem la legalitat democràtica, trencada ahir en el Parlament."

Segons el seu parer, ara es tracta de "garantir la convivència i, sobretot, la més important de les mesures d’ahir és que els catalans puguin decidir sobre el seu futur, tots i legalment, en unes eleccions el proper 21 de desembre".

Sobre aquestes eleccions, ha deixat clar que els partits independentistes es podran presentar, ja que "la defensa de l’aspiració legítima de la independència es pot defensar democràticament, ningú no ha dit el contrari, sempre ha estat així i que jo sàpiga no hi ha hagut cap modificació sobre això".

Segons el seu parer, "una cosa és defensar la independència i una altra és imposar-la trencant amb la legalitat democràtica vigent, que és el que va fer ahir el Parlament i això és el que hem de corregir."

Respecte que hi pugui haver partits que boicotegin aquests comicis, Enric Millo ha mantingut que "la possibilitat que hi hagi un boicot al funcionament normal del sistema democràtic seria evidentment un comportament molt greu" i ha agregat que espera que això no passarà.

A Millo li costa imaginar "que els demòcrates vulguin boicotejar unes eleccions democràtiques on les urnes estaran posades perquè tots, no només uns quants de catalans, i de manera legal puguin expressar la seua voluntat política en relació amb el futur de Catalunya".

Així mateix, ha considerat que Puigdemont hagués pogut convocar eleccions també, segons la legalitat vigent, "el que hagués canviat l’escenari i ens hagués obligat a tots a canviar la situació".

Ha assegurat que continuarà sent el delegat del Govern a Catalunya i que mai no ha estat sobre la taula que acabi en la presidència de la Generalitat, i ha explicat que, després dels cessaments del president de la Generalitat i de la resta de membres del Govern, així com de diferents oficines i delegacions a l’estranger, "s’han designat uns organismes que depenen de diferents ministeris".

Tanmateix, ha destacat, "la voluntat és que siguin els mínims possibles, però no podem descartar que cada ministre, en funció de les seues responsabilitats, a partir d’avui, decideixi altres cessaments que es puguin produir".

Quant als Mossos d’Esquadra, ha dit que la responsabilitat de dirigir el cos a partir d’ara recaurà en el ministeri de l’Interior.

Enric Millo ha insistit que la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) aprovada en el Parlament, "trenca absolutament amb la legalitat, és un pas en aquesta escalada d’il·legalitats i de trencament de l’ordre constitucional. Allò d’ahir va ser molt greu i és el que ha provocat aquestes mesures".

A més, ha argumentat que el Govern va presentar un recurs davant del Tribunal Constitucional per demanar la seua nul·litat "pel que la suspensió serà immediata i aquesta declaració no tindrà efecte, estarà suspesa.

El delegat del Govern a Catalunya entén que "tots els demòcrates acceptaran que aquestes normes i aquests acords es puguin dur a terme de manera pacífica i moderada, amb tota la prudència i la serenitat que requereix la situació."

Millo espera que "no hi haurà desobediència i, si n’hi ha, evidentment l’Estat té els recursos per exigir que es compleixi la legalitat democràtica vigent".

Segons la seua opinió, "la gran virtut de les mesures del Govern és que deixen fora les persones que han decidit trencar amb la legalitat i apostar perquè el conjunt dels catalans decidim qui volem que governin a Catalunya en unes eleccions democràtiques i legals".

tracking