SEGRE

HISTÒRIA DOCUMENTS

Un reporter va avisar d'una “gran notícia als EUA” minuts abans de l'assassinat de JFK

Trump permet publicar la majoria dels arxius sobre Kennedy però reté els més sensibles || Temen que els documents dels anys noranta destapin la identitat dels espies que encara continuen vius

L’expresident nord-americà John F. Kennedy, assassinat el 1963.

L’expresident nord-americà John F. Kennedy, assassinat el 1963.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un reporter britànic va rebre una trucada anònima a la redacció que el va avisar que hi hauria “una gran notícia” als Estats Units vint-i-cinc minuts abans que fos assassinat a Dallas el president John F. Kennedy, segons consta en un memoràndum que va ser ahir desclassificat pels Arxius Nacionals nord-americans. I és que per fi Trump va permetre ahir la publicació d’aquests documents, tot i que va restringir un nombre no especificat d’arxius a petició de l’FBI i la CIA, i va oferir a les agències federals un termini de cent vuitanta dies perquè tornin a revisar-los.

El document en què apareix l’avís és un memoràndum escrit pel llavors subdirector de l’FBI, James Angleton, al director, J. Edgar Hoover, en què assenyalava que el Servei d’Intel·ligència Interior britànic (MI5) els havia informat de la trucada que havia rebut un veterà reporter del diari local Cambridge News. “El comunicant només va dir al reporter que hauria de trucar a l’Ambaixada americana a Londres per grans notícies i aleshores va penjar”, afirma el text.

Wikileaks ofereix 100.000 dòlars pels documents inèdits, si s’hi revela una violació de la llei

Malgrat l’expectació que va despertar la revelació d’aquestes informacions per part d’historiadors i mitjans de comunicació d’arreu del món, que esperen trobar-hi alguna resposta sobre la visita a Mèxic del presumpte assassí de JFK sis setmanes abans del succés, diversos experts en els documents sobre Kennedy ja van avançar en el seu moment que els arxius del Govern que encara continuaven ocults estarien només “tangencialment” relacionats amb l’assassinat, i no contindrien cap “bomba”. Això es deu, en part, al fet que un comitè especial ja va revisar fa dos dècades aquests mateixos documents i va classificar la majoria com a “no rellevants”.

En aquest sentit, els arxius que s’acaben de publicar únicament contenen mencions al programa que va utilitzar la CIA per escoltar les converses a les ambaixades de Cuba i la Unió Soviètica a la capital mexicana, totes dos visitades per Oswald el setembre i l’octubre de l’any 1963.

Per la seua part, el portal de filtracions Wikileaks va proposar ahir una recompensa de 100.000 dòlars (uns 85.000 euros) per tenir accés a la part de l’arxiu que segueix sent secreta. A través del seu compte de Twitter, va anunciar que entregaran aquesta quantitat de diners pels documents inèdits “si s’hi revela una violació de la llei o la baixa eficàcia de l’administració o algun error”.

Trump declara la crisi d’opiacis una emergència de salut pública

El president dels EUA, Donald Trump, ha firmat recentment una ordre executiva en la qual declara el consum d’opiacis una emergència de salut pública, amb l’objectiu de destinar més recursos federals a una crisi que ha descrit com una “vergonya nacional” i una “tragèdia humana”. “Resoldre-ho requerirà tot el nostre esforç i que ens enfrontem a la crisi en tota la seua complexitat”, va afirmar durant un acte a la Casa Blanca en el qual va fer una crida a posar fi a aquesta “plaga”. “Podem ser la generació que acabi amb l’epidèmia dels opiacis”, va afegir.

tracking