SEGRE

ESNOTICIA

El bloc sobiranista obre la porta a anar el 21-D a les eleccions

Les formacions del bloc sobiranista, desproveïdes dels càrrecs a la Generalitat d’acord amb l’article 155, que no volen obeir, estudien anar a les urnes en les eleccions del 21-D convocades pel Govern central en una de les primeres mesures de la intervenció de l’Executiu català. D’altra banda, una massiva marxa va clamar ahir per la unitat d’Espanya.

Els diputats sobiranistes, al Parlament, després de proclamar la República divendres passat.

Els diputats sobiranistes, al Parlament, després de proclamar la República divendres passat.JORDI BEDMAR/GENERALITAT DE CATALUNYA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El bloc sobiranista del Parlament de Catalunya, dos dies després que proclamés la República i que el Govern central fes cessar Carles Puigdemont i tots els consellers i aquests no acatessin la decisió, va obrir ahir la porta a presentar-se a les eleccions autonòmiques del 21 de desembre convocades per Mariano Rajoy. Uns comicis que, en principi, no reconeixen, de la mateixa forma que no avalen cap mecanisme d’intervenció que surti de l’article 155 de la Constitució.

Tot i que encara són molts els dubtes sobre quina estratègia seguiran el PDeCAT, ERC i la CUP, al llarg del cap de setmana diverses veus han deixat intuir en les seues intervencions que es plantegen presentar-se a aquestes eleccions. Això sí, amb ambigüitats i moltes reunions en silenci. En aquest sentit, el vicepresident cessat, Oriol Junqueras, va manifestar que “no podem renunciar a les urnes per validar la República catalana [...], que no ha nascut amb la fortalesa que voldríem”. No obstant, no va aclarir si es referia a la cita electoral del 21-D o a unes de constituents, opció que també estudiaria l’Executiu català. Menys clar és encara de quina forma podrien presentar-s’hi. Mentrestant, el calendari colla, ja que els partits tenen fins al 7 de novembre per presentar les coalicions electorals.

D’altra banda, la portaveu de la CUP, Núria Gibert, es va mostrar “oberta a tots els escenaris”, atesa la “complexitat del moment”. Bernat Salellas, també de la CUP, va criticar que el Govern català està mantenint una actitud de poca claredat i va afirmar que “en aquest país no hi ha estructures d’Estat preparades ni mesures d’efectivitat republicana que s’estiguin desenvolupant”. També l’exconseller Santi Vila, que va dimitir dijous passat davant la imminent proclamació de la República, està disposat a ser candidat el 21-D, segons apunten diverses fonts. Catalunya en Comú, per la seua part, descarta anar als comicis en un front comú electoral amb JxSí i la CUP, com va apuntar Albano-Dante Fachin dissabte. L’executiva de Podem vol un referèndum entre els inscrits del partit a Catalunya perquè decideixin si es presenten amb Catalunya en Comú.

Tot aquest debat s’anirà aclarint a partir d’avui, quan els membres de l’Executiu cessat i els diputats del Parlament dissolt evidenciaran si continuen exercint els càrrecs i ignorant l’article 155, que avui desplegarà tota la seua força en la intervenció de la Generalitat. El conseller Josep Rull va assegurar ahir que sí que anirà a treballar i el Parlament té prevista demà la reunió de la Mesa.

El vicepresident cessat afirma que “no podem renunciar a les urnes”, sense concretar res més

Avui també està previst que el fiscal general, José Manuel Maza, presenti sengles querelles, davant de l’Audiència Nacional, contra Carles Puidemont per rebel·lió, a més dels consellers, i davant del Suprem, contra la presidenta i la Mesa del Parlament (com a aforats). El Constitucional podria reunir-se també avui per avaluar com afronta la declaració de la República divendres a la Cambra catalana.

tracking