SEGRE

POLÍTICA IMMIGRACIÓ

El Regne Unit convida per carta a abandonar el país europeus sense recursos i detinguts

Envia una missiva a un ciutadà de la UE en un centre de detenció i el convida a evitar la “indigència” anant-se’n || El contingut alarma organitzacions humanitàries quan encara no s’ha deixat la Unió

Londres, capital del Regne Unit, en plena negociació per sortir de la Unió Europea.

Londres, capital del Regne Unit, en plena negociació per sortir de la Unió Europea.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de l’Interior britànic està enviant cartes a ciutadans de la UE interns en centres de detenció al Regne Unit en les quals els insta a “marxar per no ser indigents”, la qual cosa ha desencadenat dures crítiques d’organitzacions de defensa dels drets humans.

La missiva, a la qual ha tingut accés el diari britànic The Guardian, recorda als ciutadans de la Unió Europea que tenen “dret a viatjar lliurement per la UE i visitar, viure, estudiar i, en la majoria dels casos, treballar en altres països membres de la UE”, assenyala el departament britànic.

La carta d’Interior insta un ciutadà romanès a tornar al seu país o a qualsevol altre de la UE

En concret, una carta amb data del 18 d’octubre en nom de la ministra de l’Interior, Amber Rudd, explica a un ciutadà romanès intern en un centre de detenció per a immigrants que la seua sol·licitud de residència ha estat denegada, per la qual cosa l’emplaça a plantejar-se altres països. Aquest ciutadà havia demanat tenir accés a un habitatge d’emergència per poder accedir a la llibertat condicional, una petició que va ser rebutjada. “Pot evitar convertir-se en un indigent tornant a Romania o a un altre país membre de la UE”, en el qual podrà disfrutar de tots els seus drets sense més interferència, argumenta amb referència a la Convenció Europea sobre els Drets Humans, una declaració subscrita per 47 països del Consell d’Europa, un organisme aliè a la Unió Europea del qual el Regne Unit forma part i que Londres no té la intenció d’abandonar, en principi. Les deportacions i detencions de ciutadans de la Unió Europea s’han incrementat dràsticament des que el Regne Unit va votar el 23 de juny de l’any 2016 a favor de la sortida de la Unió Europea. La primera ministra britànica, Theresa May, ha arribat a defensar que hi hagi un “entorn hostil” per als ciutadans de la Unió Europea que, segons ella, no haurien de ser al Regne Unit.

La directora de l’ONG jurídica Fiança per als Immigrants Detinguts (BiD, en les seues sigles en anglès), Celia Clarke, va criticar aquest “preocupant” missatge que “li diu a un detingut que marxi a casa seua o a un altre país de la UE”. “El perill és que el divorci de la UE es converteixi en més i més agre, la qual cosa es reflecteix en el to i la pràctica del ministeri de l’Interior”, va assenyalar. Tanmateix, fonts del ministeri no van voler comentar la informació, tret que “no reconeixem la descripció aportada de la carta com la d’un document del ministeri de l’Interior”, van assegurar.

El Govern britànic va deportar 5.301 ciutadans de la UE en un anySegons el diari britànic The Guardian, al qual es va afegir també ahir en un article l’Observer, el Regne Unit va deportar 5.301 comunitaris en els dotze mesos previs a juny del 2017, el màxim nivell des que van començar els registres. El diari va divulgar la missiva rebuda per un ciutadà romanès en la qual el Govern li recomana que consideri traslladar-se a un altre país del bloc comunitari. La directora de l’organització d’assessorament legal BiD, Celia Clarke, va criticar que “els funcionaris britànics actuïn així ara”, quan el Regne Unit encara no ha abandonat la UE.“El futur de les nostres relacions amb els europeus hauria de preocupar-nos”, assenyala Clarke, per a qui “el perill resideix que el divorci de la Unió Europea s’està tornant cada vegada més aspre”. El Regne Unit està encara en plenes negociacions amb la UE per acordar la seua sortida, que es prolonguen més del previst.

tracking