SEGRE

ESNOTICIA

Marxa multitudinària per la unitat d'Espanya

300.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, i SCC en va sumar un milió més || Amb líders de PP, Cs i el PSC

Marxa multitudinària per la unitat d'Espanya

Marxa multitudinària per la unitat d'EspanyaSCC

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Centenars de milers de persones es van manifestar ahir al centre de Barcelona sota el lema “Tots som Catalunya”, a favor de la unitat d’Espanya i de votar el 21-D i en contra de la declaració d’independència del Parlament, una protesta a la qual van assititr els dirigents del PPC, Cs i el PSC. Segons la plataforma organitzadora de la protesta, Societat Civil Catalana (SCC), a la manifestació van assistir 1,3 milions de persones, una xifra que la Guàrdia Urbana de Barcelona va rebaixar a 300.000, mentre que la delegació del Govern a Catalunya la va situar en un milió de manifestants.

A la capçalera de la protesta i darrere de la pancarta amb el lema “Tots som Catalunya! Per la convivència, seny”, es van citar la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat; el líder del PPC, Xavier García Albiol; el delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo; el president de Ciutadans, Albert Rivera, i la líder a Catalunya d’aquesta formació, Inés Arrimadas, així com el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, al costat de dirigents socialistes com Carmen Calvo (PSOE). En un passeig de Gràcia ple de persones que feien onejar banderes espanyoles, però també catalanes i europees, hi havia globus blancs amb les tres banderes i es van escoltar lemes i càntics de “Visca Espanya”, “Visca Catalunya”, “Ni amnistia, ni perdó”, “Colpistes a la presó”, “TV3, manipuladora”, “Puigdemont a la presó” o “Tots som Catalunya”. Els manifestants també van corejar “Ara sí que votarem” o “Votarem”, amb referència a la convocatòria electoral que ha fet el Govern per al 21 de desembre, arran del cessament del Govern per saltar-se la llei. Molts manifestants van cantar el Que viva España de Manolo Escobar o el Mediterráneo de Joan Manuel Serrat. En el seu manifest, Societat Civil Catalana va fer una crida a aprofitar la “gran oportunitat” de les eleccions autonòmiques del 21 de desembre per “restaurar la normalitat institucional” i recuperar “unes institucions autonòmiques reforçades i prestigiades” que resultin en una “Catalunya unida”. En el tram final de la manifestació, van intervenir, a més dels organitzadors, l’exministre socialista Josep Borrell i, a través d’un vídeo, l’exministre del PP Josep Piqué.

Agressions i insults a Mossos després de la marxa A la plaça Sant Jaume de Barcelona, un grup de persones es va enfrontar amb els Mossos d’Esquadra amb insults i cops. El sindicat CCOO va denunciar que una treballadora de FGC de l’estació de Provença va ser agredida per un grup d’ultres. També un participant va agredir un periodista d’El Nacional al passeig de Gràcia i un taxista va ser agredit en ple carrer.

Borrell assegura que la independència pot ser una "catàstrofe"

L’exministre Josep Borrell va subratllar que veu les eleccions del 21 de desembre convocades pel Govern central després de fer cessar l’Executiu català com una “oportunitat d’or” per “fer fora el Govern nacionalista” de Catalunya i, després d’arremetre amb duresa contra Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, va demanar a la Justícia que actuï contra els que “han fet mal a Catalunya”. Borrell va carregar contra l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, al qual va recriminar que parli en nom de tots els catalans; contra l’exvicepresident, Oriol Junqueras, a qui va titllar de “totalitari absolut”, i contra l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per ser una “emperadriu de l’ambigüitat”.

LES FRASES

Mariano Gomà, president de SCC: «Canviarem la història al fer fora l’independentisme de la Generalitat» 

Per a Borrell, el procés sobiranista és “el pitjor que li ha passat a Catalunya”. L’exministre i exdirigent popular Josep Piqué va demanar “recuperar la unitat” d’una Catalunya en la qual “no sobra ningú i tots som necessaris”, davant d’un independentisme “minoritari” que ha “coartat i coaccionat la majoria” dels catalans i ha “pervertit” l’ordre constitucional. El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va rebutjar la declaració d’independència que va aprovar el Parlament divendres i va defensar “començar a establir una realitat jurídica, política i social a Catalunya” a través de les eleccions del 21 de desembre. Va assegurar que ara és el moment de preparar les eleccions convocades pel Govern central, on “tots els partits estarem en igualtat de condicions” i en què la decisió correspondrà als catalans. El president del PP català, Xavier García Albiol, va assegurar que Carles Puigdemont “ja és passat” i que el present de la política catalana està en mans de la gent, que el 21-D pot acabar amb l’independentisme a les eleccions convocades pel Govern central. Per la seua banda, la ministra de Sanitat del Partit Popular, la catalana Dolors Montserrat, que també va assistir a la marxa, va confiar que els funcionaris compliran la llei “com han fet fins ara”. Altres líders del PP a Lleida, com ara José Ignacio Llorens, o el diputat Jorge Soler, de Ciutadans, també van anar a la marxa per la unitat.

Marxa multitudinària per la unitat d'Espanya

Marxa multitudinària per la unitat d'Espanya

tracking