SEGRE

ESNOTICIA

PDeCAT i ERC decideixen presentar-se al 21-D tot i considerar “il·legítims” aquests comicis

No aclareixen si es presentaran en coalició ni si els líders d’ANC i Òmnium empresonats seran candidats

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, atén els periodistes.

El PDeCAT decideix presentar-se al 21D per fer front a "un 155 miserable"Partit Demòcrata

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Després d’un cap de setmana d’incertesa i reunions en secret, PDeCAT i ERC van confirmar ahir de forma oficial que es presentaran als comicis autonòmics del proper 21 de desembre, convocats per Mariano Rajoy en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. De moment, no han aclarit si es presentaran conjuntament, com van fer el 27-S del 2015 sota la fórmula JxSí, o quina estratègia electoral seguiran.

Després de la reunió de la direcció del comitè nacional del PDeCAT, la seua coordinadora general, Marta Pascal, va situar les forces sobiranistes a buscar “la millor fórmula per respondre a la intervenció de l’Estat”. Va assegurar que Carles Puigdemont, que es troba a Brussel·les, “comparteix” la decisió del partit de presentar-se al 21-D i va llançar un missatge directament al president espanyol: “Rajoy, ens veurem a les urnes.”

El PDeCAT diu a Rajoy que “ens veiem a les urnes” i ERC que no “ens fan por les urnes”

També els republicans es van reunir ahir per avaluar la situació política actual. “No ens fan por les urnes”, va expressar el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, mentre que va subratllar que l’independentisme “no agredeix mai les urnes” i que trobaran la manera de participar-hi. En aquest sentit, va cridar a la “unitat republicana” per fer front als comicis i a les accions del Govern espanyol.

“Seran una oportunitat més per consolidar la república”, que va admetre que “és fràgil i que no té la capacitat per imposar-se com haurien volgut”, va destacar.

No obstant, Sabrià va matisar que les eleccions “no estan convocades legítimament” i són “una trampa”.

D’altra banda, ahir es va estudiar la possibilitat que els presidents d’Òmnium Cultural i l’ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, que es troben en presó preventiva per un possible delicte de sedició des del 16 d’octubre passat, podrien presentar-se als comicis autonòmics en llistes de forces independendistes. La llei electoral vigent només impedeix ser elegit si hi ha una condemna judicial ferma.

La CUP advoca per “no avalar sinó confrontar les eleccions” Els deu diputats de la CUP van acudir ahir amb total normalitat al Parlament. La diputada aranesa Mireia Boya va manifestar que la cita electoral del 21-D és “imposada, il·legítima i molt poc democràtica”. En aquest context, va demanar a totes les forces catalanes que no les situïn en un context de “normalitat democràtica”, advertència explícita cap als comuns. Per això, va demanar “no avalar sinó confrontar les eleccions imposades”. No obstant, no va voler aclarir què volia dir amb “confrontar” i es va limitar a apuntar que “pot fer-se de moltes formes”. Serà la militància de la CUP la que decidirà l’estratègia final de cara als comicis. S’apunta que aquest cap de setmana podria concretar-se en un consell polític. Respecte als comicis, altres portaveus cupaires es mostren oberts a tots els escenaris atesa la “complexitat del moment”.

tracking