SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont i part del seu Executiu, a Bèlgica i el fiscal presenta les querelles

El president i els exconsellers podrien demanar-hi asil i preveuen comparèixer avui

El retrat del president Puigdemont encara col·locat en alguna de les sales del Palau de la Generalitat.

El retrat del president Puigdemont encara col·locat en alguna de les sales del Palau de la Generalitat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Puigdemont i almenys cinc exconsellers van viatjar ahir a Brussel·les, on no es descarta que demanin asil polític. L’Executiu destituït compareixerà avui dimarts per explicar les raons del seu viatge, que ahir el va situar a Flandes. El fiscal Maza va presentar ahir querelles contra vint persones, del Govern cessat i del Parlament.

Cap al migdia saltava la notícia a tots els portals informatius: Carles Puigdemont no és ni a Catalunya ni a Espanya, es va desplaçar ahir a Bèlgica juntament amb almenys cinc consellers més i no es descarta que se’ls uneixin altres membres de l’Executiu destituït d’acord amb l’article 155 aprovat pel Senat i s’estudia la possibilitat que demanin asil polític. A Bèlgica faran una compareixença avui, dimarts. El trasllat de Puigdemont i els exconsellers Raül Romeva, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Toni Comín i la lleidatana Meritxell Serret a Brussel·les s’emmarca en el procés obert pel 155 i està vinculat a les querelles que ahir va presentar el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, contra el president Puigdemont i els 13 membres del seu executiu (abans de la dimissió de Santi Vila, també querellat) davant de l’Audiència Nacional pels delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons públics i altres de “connexos”.

La Fiscalia General va enviar després de la compareixença de Maza un document als mitjans de comunicació sobre el contingut de les querelles i en les metadades el document apareixia batejat sota l’epígraf “Més dura serà la caiguda”, cosa que va suscitar no poques crítiques. Només el delicte de rebel·lió podria portar penes de 15 a 30 anys. La segona querella és davant del Suprem contra la presidenta del Parlament, Carme Foradell, i 5 membres de la Mesa (entre ells, la lleidatana Ramona Barrufet), pels mateixos delictes. El Suprem es pronunciarà avui sobre si admet a tràmit l’acusació. A més, Maza va obrir la porta a demanar presó provisional als encausats i a reclamar una fiança o embargaments per valor de 6.207.450 euros. El fiscal va ordenar citar-los a declarar de forma urgent sota amenaça de detenció. L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, no va poder assegurar que el president comparegui davant de l’Audiència Nacional si s’admet a tràmit la querella. El debat és sobre l’acceptació del delicte de rebel·lió. A Bèlgica, Puigdemont va contractar com a assessor un advocat que havia defensat membres d’ETA.

El retrat del president Puigdemont encara col·locat en alguna de les sales del Palau de la Generalitat.

El retrat del president Puigdemont encara col·locat en alguna de les sales del Palau de la Generalitat.EFE

tracking