SEGRE

Vila es postula com a candidat del PDeCAT per "donar veu a la moderació"

Aposta per defensar un camí cap a la independència "sense renúncies" però "fent-ho bé"

Santi Vila

Vila es postula com a candidat del PDeCAT per "donar veu a la moderació"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exconseller d’Empresa i Coneixement Santi Vila s’ha postulat aquest dimarts com a candidat a encapçalar la llista del PDeCAT a les eleccions del 21 de desembre, per "donar veu a la moderació" i defensar una independència de Catalunya "ajustada a dret". En declaracions a RAC 1, Vila ha explicat que ja ha traslladat les seues intencions a la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i a l’expresident de la Generalitat Artur Mas, a qui ha assegurat que té "tota la determinació, l’equip, les idees i els suports per tornar a posar" el partit en l’espai central.

Vila ha reconegut que no se sentiria "especialment confortable" presentant-se en una llista conjunta de la sobirania perquè, segons el seu parer, "la gent està exhausta" de "confusió ideològica", i ha evitat donar per fet que els seus pactes postelectorals passarien per acords amb la resta de formacions independentistes.

Segons Vila, cal "refer tot aquest espai polític" del catalanisme moderat, que "ha quedat molt desdibuixat" en els últims temps, en els quals el PDeCAT ha governat en coalició amb ERC i amb el suport parlamentari de la CUP. Vila ha apostat per defensar un camí cap a la independència "sense renúncies" però "fent-ho bé", ajustant-se a la llei, com plantegen, ha dit, el PNB o el SNP escocès.

Segons la seua opinió, cal anar a les eleccions del 21-D amb tres eixos programàtics: la "defensa de les institucions i l’autogovern", una "amnistia" per aconseguir que "el conflicte polític es dirimeixi en paràmetres polítics" sense que s’entremeti la Fiscalia, i apostar per un "referèndum acordat" i "reconegut per l’Estat i les institucions internacionals".

Vila s’ha mostrat molt crític amb els companys de viatge del PDeCAT en el procés independentista -sense citar ERC- per haver caigut en l’"autoengany" o la "ingenuïtat" en donar a entendre que la independència era una cosa "imminent", "fàcil" i "sense costos". "Molts companys de govern han exhibit una ingenuïtat sorprenent per a l’edat que tenen", ha sentenciat Vila, que ha recordat que alguns asseguraven que el dia després de declarar la independència hi havia forces per prendre el "control del territori" i posar en marxa una Hisenda catalana.

Segons Vila, no hi ha prou" "legitimitat per a una declaració unilateral d’independència perquè existeix un "empat tècnic".

tracking