SEGRE

ESNOTICIA

Madrid veu “xocant” que exigeixi acatar els resultats quan ell “s’ha saltat la llei”

Millo alerta que tots els programes electorals són legítims “sempre que s’adeqüin a la llei” || El Consell de Ministres cessa els delegats del Govern a Lleida i Alt Pirineu i de la resta de Catalunya

El delegat del Govern estatal a Catalunya, Enric Millo, va informar dels acords del Consell de Ministres.

El delegat del Govern estatal a Catalunya, Enric Millo, va informar dels acords del Consell de Ministres.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El delegat del Govern central a Catalunya, Enric Millo, va qualificar ahir de “serial de fets insòlits” el viatge i la roda de premsa a Bèlgica del president del Govern cessat, Carles Puigdemont, si bé va celebrar que assumeixi que el 21 de desembre hi ha eleccions. Ho va dir en roda de premsa a la seu de la delegació del Govern per donar compte de les mesures aprovades pel Consell de Ministres extraordinari celebrat a Madrid.

Millo va defensar que el més destacable de la roda de premsa de Puigdemont és “que assumeix i reconeix que el 21 de desembre hi ha eleccions autonòmiques i legals”. També va dir que és “xocant” que Puigdemont hagi demanat el Govern central que es respectin els resultats del 21-D, tenint en compte que –va assenyalar– és l’únic president autonòmic de la història de la democràcia que s’ha saltat la llei. “Resulta xocant que vingui a demanar si la resta respectarà els resultats: cosa òbvia, perquè és el que ha passat en els últims 40 anys” de democràcia, va reivindicar.

Millo va convidar tota la ciutadania a participar en els comicis “perquè puguin expressar-se totes les idees i projectes i siguin tornades als catalans les institucions democràtiques d’autogovern”.

Va avançar que l’Executiu central ha suprimit tres organismes vinculats amb l’autogovern i ha cessat els delegats territorials que la Generalitat tenia. Els organismes suprimits són la Secretaria per al Desenvolupament de l’Autogovern, l’Oficina per a la Millora de les Institucions d’Autogovern, i la Comissió interdepartamental sobre l’autogovern.

Així mateix, el Consell de Ministres va aprovar el cessament del secretari general de la conselleria de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Lluís Juncà, número dos del vicepresident cessat, Oriol Junqueras. També va cessar el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver Pi-Sunyer.

D’altra banda, els delegats territorials cessats són Ramon Farré (Lleida); Rosa Amorós (Alt Pirineu i Aran); Miquel Àngel Escobar (Barcelona); Eudald Casadesús (Girona); Òscar Peris (Tarragona); Laura Vilagrà (Catalunya Central), i Xavier Pallarés (Terres de l’Ebre).

En aquest sentit, Amorós va explicar que en els propers dies els set delegats es reuniran i prendran una “decisió conjunta” sobre la forma d’actuar davant del cessament, “continuant amb la coordinació que sempre hem tingut”, i va avançar que demà dijous té programat un acte a què està estudiant acudir a títol personal.

El cens d’aquests comicis creix en 43.130 persones respecte al 2015 i en 296.731 respecte a les eleccions de l’any 2012.

El termini per presentar coalicions acaba el dia 7 de novembre. La campanya electoral es desenvoluparà entre els dies 5 i 19 de desembre.

tracking