SEGRE

Així recull el Codi Penal els tres delictes dels que s'acusa al Govern i la Mesa del Parlament

Puigdemont, amb consellers i alcaldes al Parlament.

Puigdemont apel·la a "mantenir el pols del país' en "pau, civisme i dignitat"Govern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Carles Puigdemont, els conseller del seu Govern i sis membres de la Mesa del Parlament, inclosa la seua presidenta, Carmen Forcadell, s’enfronten a una querella de la Fiscalia que els acusa dels delictes de rebel·lió, sedició i malversació. Així és com estan recollits en el Codi Penal:

REBEL·LIÓ (Article 472 del Codi Penal i següents) El Codi Penal inclou expressament entre els set supòsits perquè algú es consideri reu del delicte de rebel·lió "declarar la independència d’una part del territori nacional". Les penes que es preveuen varien en funció del grau de participació en el delicte: - De 15 a 25 anys de presó i inhabilitació absoluta durant el mateix temps per a "els que, induint als rebels, hagin promogut o sostinguin la rebel·lió, i els caps principals d’aquesta". - De 10 a 15 anys de presó i inhabilitació absoluta durant el mateix temps per a "els que exerceixin un comandament subaltern". - De 5 a 10 anys de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic fins 10 anys per a "els mers participants". Aquestes penes poden elevar-se fins un màxim de 30 anys en els casos en els quals es presentin determinats factors, entre els quals figura, a més de l’ús d’armes o violència contra les persones, haver "distret els cabals públics de la seua legítima inversió". Al contrari, les penes més baixes -un o dos graus menys de les que corresponguin al delicte corresponent- s’aplicaran per a "la provocació, la conspiració i la proposició per cometre rebel·lió", segons figura a l’article 477.

SEDICIÓ (Article 544 del Codi Penal i següents) "Són reus de sedició els que, sense estar compresos en el delicte de rebel·lió, s’alcin públicament i tumultuàriament per impedir, per la força o fora de les vies legals, l’aplicació de les Lleis o a qualsevol autoritat, corporació oficial o funcionari públic, el legítim exercici de les seues funcions o el compliment dels seus acords, o de les resolucions administratives o judicials". Quant a les penes previstes, el Codi Penal fa la següent distinció: - De 8 a 10 anys de presó i inhabilitació absoluta pel mateix temps per a "el qual haguessin induït, sostingut o dirigit la sedició o apareguessin en ella com els seus principals autors". - De 10 a 15 anys de presó i inhabilitació absoluta pel mateix temps per als qui, a més, "fossin persones constituïdes en autoritat". - De 4 a 8 anys de presó i inhabilitació especial per a ocupació o càrrec públic per temps de quatre a vuit anys en la resta dels casos de sedició. Igual com en el cas de la rebel·lió, les penes per sedició s’aplicaran en la seua escala més baixa (un o dos graus menys de les corresponents en cada cas) per a la "provocació, conspiració i proposició per a la sedició", així com quan s’entengui que "no hagi arribat a entorpir d’una manera greu l’exercici de l’autoritat pública i no hagi tampoc ocasionat la perpetració de cap altre delicte al qual la Llei assenyali penes greus".

MALVERSACIÓ (Article 432 del Codi Penal i següents) La malversació és tractada en el Codi Penal com la comissió de delicte d’administració deslleial (Art. 252) o apropiació indeguda (Art. 253) del "patrimoni públic". El primer d’ells és el que cometen "els que tenint facultats per administrar un patrimoni aliè, emanades de la llei, encomanades per l’autoritat o assumides mitjançant un negoci jurídic, les infringeixin excedint-se a l’exercici de les mateixes i, d’aquesta manera, causin un perjudici al patrimoni administrat". Quant a l’apropiació indeguda, es refereix als qui "s’apropiessin per a si o per a un tercer, de diners, efectes, valors o qualsevol altra cosa moble, que haguessin rebut en dipòsit, comissió, o custòdia, o que els haguessin estat confiats en virtut de qualsevol altre títol que produeixi l’obligació d’entregar-los o tornar-los, o neguessin haver-los rebut". Les penes oscil·len en funció del patrimoni afectat: - De 4 a 8 anys de presó i inhabilitació absoluta per temps de deu a vint anys quan el perjudici causat superi els 50.000 euros. En la seua meitat superior si supera els 250.000 euros. - De 2 a 6 anys de presó i inhabilitació especial per a càrrec o ocupació pública i per a l’exercici del dret de sufragi passiu per temps de sis a deu anys, quan el perjudici sigui inferior a 50.000 euros. - D’1 a 2 anys de presó i multa de tres mesos i un dia a dotze mesos, i en tot cas inhabilitació especial per a càrrec o ocupació pública i dret de sufragi passiu per temps d’un a cinc anys, quan el perjudici causat o el valor dels béns o valors apropiats sigui inferior a 4.000 euros. (Art. 433)

tracking