SEGRE

ESNOTICIA

La rebel·lió es pena amb fins a 30 anys de presó

El delicte de sedició, pel qual també estan imputats Puigdemont i la resta de càrrecs, es castiga amb fins a quinze anys, mentre que la malversació pot assolir els vuit

La reunió del Consell Executiu d'aquest divendres.

El Govern cessa al número dos de Junqueras per deslliurar-lo de la multa del ConstitucionalGovern de la Generalitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, va presentar dilluns dos querelles contra Puigdemont i dinou càrrecs més per “la possible comissió dels delictes de rebel·lió, sedició, malversació i connexos”. El més greu i el que comporta una condemna més alta és de rebel·lió, que és el delicte principal pel qual se’ls investiga. Pot suposar una pena de fins a 30 anys, cinc anys més, per exemple, que el delicte d’assassinat.

L’article 472 del Codi Penal, al Capítol Primer de Delictes contra la Constitució, tipifica com a “reus del delicte de rebel·lió els que s’alcin violentament i públicament” en diferents finalitats com “declarar la independència d’una part del territori nacional”. Es castiga amb penes de quinze a vint-i-cinc anys de presó “els que, induint els rebels, hagin promogut o sostinguin la rebel·lió, i els seus caps principals”. La condemna pot arribar a ser de fins a 30 anys “si s’han esgrimit armes, o si hi ha hagut combat”, una cosa que no ha passat a Catalunya i se circumscriu a rebel·lions violentes, encara que Maza va assegurar que “la concurrència de violència física pot no ser necessària quan l’alçament és de tal dimensió que té capacitat intimidatòria suficient”. L’únic precedent de delicte de rebel·lió en la democràcia és el del coronel Tejero, condemnat a 30 anys de presó (més informació a la pàgina 5).

Es castiga amb penes de “deu a quinze anys, si fossin persones constituïdes en autoritat”. Per aquest delicte estan empresonats els líders de l’ANC i d’Òmniun, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, respectivament.

Un altre dels delictes dels quals estan imputats és el de malversació de cabals públics, amb penes de fins a vuit anys de presó. No es descarta tampoc que puguin ser acusats d’altres delictes, descrits “connexos” a la querella. Serien aquells, per exemple,“ comesos com a mitjà per perpetrar-ne d’altres”. Podrien ser els de desobediència i prevaricació.

D’aquesta forma, la complexitat de la causa fa molt difícil quantificar a quants anys de presó s’arrisquen.

tracking