SEGRE

El Constitucional rebutja per "prematur" el recurs de la Generalitat contra el 155

El recurs va ser registrat a les 14.23 hores del dia 27 d’octubre, abans que el Senat votés i aprovés les mesures plantejades per l’Executiu central

La façana del Tribunal Constitucional

El Constitucional rebutja per "prematur" el recurs de la Generalitat contra el 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha decidit per unanimitat no admetre a tràmit el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya contra l’aplicació de l’article 155 de la Constitució en considerar que es va interposar de "forma prematura". En concret, l’alt òrgan explica que el recurs contra el 155 va ser registrat a les 14.23 hores del dia 27 d’octubre, abans que el Senat votés i aprovés les mesures plantejades per l’Executiu central.

D’aquesta forma, el recurs no va complir un dels requisits que la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional exigeix per a l’admissió a tràmit dels recursos d’inconstitucionalitat: que tals recursos es formulin a partir de la publicació en el BOE de la llei, disposició o acte amb força de llei impugnat.

El Ple rebutja com a argument a favor de l’admissió del recurs el fet que el Senat arribés finalment a aprovar i publicar l’acord impugnat pels recurrents de forma preventiva. Sobre això assenyala que "podria no haver arribat a existir si el Ple no ho hagués aprovat o ho hagués aprovat amb unes mesures diferents a les que es donen per suposades en el recurs; com efectivament ha succeït en alguns punts". Es tracta del tercer rebuig del TC a admetre tràmit un recurs contra el 155 després que la setmana passada rebutgés tramitar els recursos d’empara presentats pels senadors d’ERC i del PDeCAT contra la tramitació al Senat de les mesures previstes pel Govern en aplicació de l’article 155.

Igual com ha succeït amb el recurs de la Generalitat, el TC també va considerar prematur el recurs dels senadors en manifestar que "en el moment actual, l’acord impugnat no pot ser objecte d’un judici de constitucionalitat".

tracking