SEGRE

ESNOTICIA

Quant de temps poden estar a la presó abans que hi hagi judici?

La mesura pot aplicar-se durant dos anys, però és indefinida perquè pot ser prorrogada || Hi ha d’haver risc de fuga, reincidència o destrucció de proves

Oriol Junqueras, a la seua arribada aquest matí a la seu de l'Audiència Nacional

Junqueras i els vuit consellers ingressaran a cinc presons de MadridEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La mesura de presó preventiva pot prolongar-se de forma indefinida. Encara que en principi hi ha un màxim de 2 anys per mantenir a la presó la persona abans que se celebri judici, aquest termini es pot prorrogar si el jutge considera que es mantenen els riscos que han motivat l’adopció d’aquesta mesura cautelar.

Els riscos que poden justificar aquesta mesura són tres: el de fuga, el de reincidència i el de destrucció de proves. Segons la jutge Lamela, en el cas del vicepresident de la Generalitat i dels 7 consellers empresonats es presenten els tres. La magistrada considera que existeixen indicis de la comissió d’un delicte de rebel·lió per part dels membres del Govern i, ja que comporta una pena de presó de fins a 30 anys, és evident l’existència de risc de fuga. El delicte de rebel·lió exigeix que existeixi un alçament violent per declarar la independència d’una part del territori nacional. Tanmateix, la Fiscalia ja apuntava que aquesta violència no té per què ser física, sinó que es tingui capacitat per a això. La capacitat de mobilització dels independentistes va generar, segons el fiscal, una intimidació a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, destinats a Catalunya per defensar la llei i complir les ordres judicials.

Així mateix, la Fiscalia entenia que l’1 d’octubre hi va haver un alçament “violent”, amb insults, menyspreu i cops de cadira a policies i guàrdies civils. Per a la Fiscalia, aquests són fets clars d’una existència de violència per aconseguir les seues finalitats. Per posar un exemple de com relata els fets la Fiscalia en la seua querella, a Lleida, on l’1 d’octubre hi va haver 129 persones ferides per les càrregues policials, només relata lesions a set policies a la Caparrella i la Mariola.

En aquest barri, un votant va acabar a l’UCI. En la interlocutòria, la jutge recull la temptació de fugida que pot existir entre els investigats, ja que s’enfronten a penes que podrien ascendir als 48 anys de presó. A més, la instructora obre la porta a un nou delicte, el de falsejament de la comptabilitat. “Cobra especial importància el paper que tots els querellats van protagonitzar des dels seus càrrecs públics, sense els quals el procés independentista no hauria pogut impulsar-se”, afirma el document.

La seua condició de polítics presos, i segons l’independentisme de presos polítics, podria modificar la situació de presó preventiva.

Més preguntes (i respostes)

tracking