SEGRE

ESNOTICIA

Tota la premsa internacional es fa ressò dels empresonaments

Les edicions digitals dels principals mitjans europeus posen la decisió de la jutge com a tema de portada || Destaquen l’ordre d’arrest europeu per a Puigdemont

Tota la premsa internacional es fa ressò dels empresonaments

Tota la premsa internacional es fa ressò dels empresonaments

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les edicions digitals dels diaris de tot Europa es van fer ressò ahir de l’ordre d’entrada a la presó del vicepresident Oriol Junqueras i set consellers de la Generalitat cessats per ordre de la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela. Tots van destacar la notícia als seus portals i van mantenir el tema a les portades digitals tot el dia. Els tabloides també es fan ressò de la petició de la Fiscalia de llançar una ordre europea de detenció contra Carles Puigdemont i els altres quatre consellers que segueixen a Bèlgica: Antoni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí.

Al Regne Unit, la BBC obre l’edició online amb l’arrest de la cúpula de la Generalitat. “Crisi a Catalunya, vuit ministres destituïts entren a la presó provisional després de declarar a Madrid”, deia el principal grup de comunicació anglès.

D’altra banda, el diari The Guardian destaca la decisió de la jutge d’“empresonar vuit membres del govern català deposat”.

El tabloide continuava dient que “els exconsellers romanen sota custòdia a l’espera de possibles càrrecs”, alhora que deia que els advocats dels consellers qualificaven la decisió judicial d’“injustificada, desproporcionada i premeditada”.

En els digitals francesos, Le Monde obre l’edició digital destacant que “la fiscalia espanyola prepara una ordre d’arrest europea contra Puigdemont”. El rotatiu apunta que “el deposat president de Catalunya es troba actualment a Brussel·les al costat de quatre consellers més que també van ser destituïts”.

A Itàlia, el diari La Stampa és més contundent: “El govern català va a la presó, Puigdemont és a Bèlgica: buscat.”

Per la seua part, el mitjà belga Le Soir centra la seua portada en el president de la Generalitat de Catalunya: “Carles Puigdemont exigeix l’alliberament dels seus consellers.” A més, la seua notícia més vista al web ahir era la que porta per títol: “Vuit membres del govern català destituït entren en presó preventiva.”

ESCÒCIA. “Empresonar líders electes és un error”. La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, va assegurar ahir que “l’empresonament de líders electes és un error i ha de ser condemnat per tots els demòcrates”. En el seu compte de Twitter, va afirmar que el conflicte a Catalunya és polític i no jurídic, per la qual cosa s’hauria de decidir “democràticament i no empresonant els rivals polítics”. El 27 d’octubre, quan el Parlament va declarar la República, el Govern escocès va defensar que els catalans tenien “la capacitat de decidir” el seu futur. FLANDES. Creu que ordenar presó “és anar massa lluny”. El ministre president de la regió belga de Flandes, Geert Bourgeois, va afirmar ahir a Twitter que “empresonar líders governamentals elegits democràticament és anar massa lluny”. Va considerar que les “discussions polítiques” requereixen “solucions polítiques”, que ha definit com a “diàleg/eleccions”. ALIANÇA LLIURE EUROPEA. Titllen Espanya d’“Estat neofranquista”. L’Aliança Lliure Europea (ALE), partit que agrupa partits nacionalistes i independentistes com ERC, EA, BNG o el flamenc NVA, entre d’altres, va titllar ahir Espanya de “neofranquista”. “Un Estat neofranquista empresona vuit presos polítics europeus més. Catalunya es mereix la llibertat!”, diu l’encapçalament del comunicat difós per l’agrupació política. ELS VERDS. “L’empresonament només eleva la tensió”. La copresidenta dels Verds, Ska Keller, va indicar que la presó dictada contra l’exvicepresident de la Generalitat i uns altres set exconsellers “eleva la tensió”. “L’empresonament no resol res, només eleva la tensió”, va dir en el seu perfil oficial a Twitter. “Quan entendrà Rajoy que això és una crisi política i no una crisi judicial?”, va remarcar. CARTA OBERTA. Veuen injustificable el silenci d’Europa. Un centenar de polítics, intel ·lectuals i eurodiputats han enviat una carta oberta als presidents de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, i del Consell Europeu, Donald Tusk, en què veuen injustificable el silenci d’Europa davant de la crisi política catalana i el 155. Afirma que Mariano Rajoy “està violant drets bàsics i llibertats garantides per la Convenció Europea de Drets Humans”.

tracking