SEGRE

ATEMPTAT EUA

Trump descarta Guantánamo i advoca per la pena de mort al terrorista de Manhattan

L’autor de l’atemptat, “feliç”, demana una bandera d’Estat Islàmic a la seua habitació de l’hospital on està ingressat || Va començar a planejar l’atac fa un any i va escollir Halloween per fer més mal

Trump participava en una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca dimecres passat.

Trump participava en una reunió amb el seu gabinet a la Casa Blanca dimecres passat.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va assegurar ahir que li encantaria enviar a Guantánamo (Cuba) l’autor de l’atemptat de Manhattan però que creu que és més “apropiat” jutjar-lo als Estats Units per poder imposar-li la “pena de mort”.

“M’encantaria enviar el terrorista de Nova York a Guantánamo però, estadísticament, aquest procés implica molt més temps que anar pel sistema federal. També veig adequat mantenir-lo al lloc de l’horrible crim que va cometre. Hem d’actuar ràpid. Pena de mort!”, va escriure el mandatari, en una sèrie de missatges en el seu compte personal de la xarxa social Twitter.

L’FBI busca un segon uzbek per la seua presumpta relació amb el terrorista per poder interrogar-lo

A més, va denunciar que Saipov estava “feliç” quan va demanar que s’hissés la bandera d’Estat Islàmic a l’habitació de l’hospital en la qual està ingressat. “Va matar vuit persones, en va ferir dotze. Hauria de tenir la pena de mort!”, va concloure Trump.

Pel seu costat, l’FBI va anunciar que busca un segon uzbek per la seua presumpta relació amb Sayfullo Saipov per poder interrogar-lo.

L’FBI va identificar l’home com a Mukhamadzoir Kadirov, un uzbek de 32 anys, i va difondre la seua imatge, però no va donar més detalls sobre la seua relació amb Seipov.

Les autoritats van contactar amb les persones properes a Saipov, inclosos la seua dona i els seus tres fills, per interrogar-les com a part de la investigació. Per la seua part, la Fiscalia nord-americana va imputar a Saipov diversos càrrecs de terrorisme per l’atemptat que, d’acord amb les primeres investigacions, va cometre en nom d’Estat Islàmic després de radicalitzar-se a través dels fòrums jihadistes d’Internet.

Pel que sembla, va començar a planejar l’atemptat fa un any i fa dos mesos “va decidir utilitzar una furgoneta per infligir el màxim de mal possible”. Per les mateixes raons va elegir Halloween com a data, va indicar el Ministeri Públic.

El subcomissari de la Policia de Nova York, John Miller, va explicar que Saipov era al radar de les forces de seguretat, encara que no per la seua deriva jihadista, sinó per la seua relació amb persones investigades per terrorisme.

Donald Trump va anunciar dimecres passat que pretén derogar el programa migratori amb el qual Saipov va aconseguir la residència legal al país nord-americà.

Per la seua part, la portaveu governamental Sarah Sanders va avançar que els Estats Units podria incloure l’Uzbekistan al llistat de països els nacionals dels quals tenen prohibit entrar al país.

Tres morts en un tiroteig en un supermercat de Colorado Tres persones van morir –dos homes i una dona– dimecres passat en un tiroteig registrat en un supermercat Walmart de la localitat nord-americana de Thornton, a l’estat de Colorado (centre). Hores més tard la policia va informar que va arrestar el presumpte autor de l’atac. Segons va indicar la policia de Thornton a Twitter, el detingut va ser identificat com a Scott Ostrem, de 47 anys, per mitjà dels enregistraments de les càmeres de seguretat del centre comercial en el qual es van produir els fets dimecres a la nit. El suposat homicida va entrar al local “tranquil·lament” i va obrir foc sobtadament per després abandonar l’establiment amb cotxe abans de l’arribada dels agents, segons la policia, que va assenyalar que no hi havia indicacions que fos un acte terrorista, sinó que va ser un succés “aleatori”. Thornton és un suburbi d’uns 120.000 habitants ubicat al nord de Denver, a l’estat nord-americà de Colorado.

tracking