SEGRE

ESNOTICIA

Els exconsellers, emmanillats per l'esquena i amb l'himne espanyol en el trasllat a presó

Dos van ser despullats al centre penitenciari, i expedientats policies nacionals per humiliar Junqueras

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’advocat de Carles Puigdemont a Barcelona i dels consellers del PDeCAT, Alonso Cuevillas, va denunciar ahir que els membres del Govern empresonats van patir un “tracte denigrant” per part de la Policia espanyola quan els van traslladar a la presó. Va explicar que els van emmanillar per darrere i que durant el trajecte en furgoneta els van posar l’himne d’Espanya sonant en un mòbil, mentre feien comentaris de l’estil “us en assabentareu”. Cuevillas va afegir en declaracions a TV3 que a dos dels consellers fins i tot els van obligar a despullar-se, com es fa en el cas de delinqüents perillosos per si amaguen algun objecte punxant o droga. L’advocat va assegurar també que al conseller de Justícia cessat, Carles Mundó, té “una ferida” als canells provocada per les manilles, de la qual té un comunicat mèdic realitzat a l’arribar a la presó. Així mateix, Cuevillas va concloure que el president Puigdemont ha fet molt bé de refugiar-se a Bèlgica i de denunciar la falta de garanties de la Justícia espanyola.

Per la seua part, l’advocat d’Oriol Junqueras, Carles Mundó i Raül Romeva, Andreu van den Eynde, va anunciar ahir després de visitar-los a la presó d’Estremera que presentarà una denúncia per les condicions en què tots tres van ser traslladats a la presó. Va explicar que les condicions no van ser “les correctes”, encara que no va concretar els termes en els quals s’haurien produït maltractaments. “És una cosa que hauran de dir ells, però si el trasllat es va fer per part de gent valenta, també tindran la valentia de dir el que van fer”, va dir.

Va apuntar que encara que la situació en què es troben els tres exconsellers cessats és “molt dura”, estan “bé i serens”, i va assegurar que l’actitud de Puigdemont “no ha influït per a res” en la decisió de la jutge. Així mateix, va reiterar que la defensa presentarà un recurs contra la decisió de la magistrada Carmen Lamela de decretar presó incondicional.

El lletrat va dir que el “sentit comú” ha fet que el Govern central no hagi aplicat una política de dispersió que “hauria estat intolerable des del punt de vista humanitari”.

D’altra banda, la Policia Nacional ha obert una informació reservada per un vídeo en el qual agents del cos es burlen de l’exvicepresident i dels exconsellers mentre feien guàrdia a les portes de l’Audiència Nacional a l’espera que fossin traslladats. La decisió es va prendre hores després que els mitjans de comunicació difonguessin un vídeo en el qual es veu i se sent diversos agents fer comentaris execrables sobre la rebuda a la presó. “Està arribant un osset”, comenten, i es refereixen entre rialles que el posaran “de quatre grapes”. “Li arreglaran l’ull”, afegeixen amb referència a Junqueras.

“Fins que no els tinguem a casa, governs municipals, sisplau, no instal·leu cap llum de Nadal”, va tuitejar Tardà. Els comentaris dels usuaris sobre aquest tema a la xarxa social són dispars.

L’exconseller d’Empresa Santi Vila va abandonar ahir a les 14.12 hores la presó d’Estremera de Madrid després d’abonar la fiança de 50.000 euros que li va imposar la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela per eludir la presó. A la seua sortida, Vila va demanar al president del Govern central, Mariano Rajoy, i a les màximes autoritats de l’Estat que prenguin la iniciativa política i “cartes en l’assumpte” per posar fi al conflicte amb Catalunya. “Això des dels jutjats no ho resoldrem, només des de la política”, va recalcar en declaracions els periodistes. En primer lloc, va fer una crida al conjunt de les formacions polítiques d’Espanya que “siguin i sentin de veritat amb radicalitat el sentit democràtic” i intercedeixin per posar fi a la “terrible” situació que ha acabat amb polítics empresonats. Més rotundament es va voler dirigir a les grans autoritats de l’Estat, al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, a la del Congrés, Ana Pastor, i al del Senat, Pío García Escudero, per reclamar-los que “prenguin ja” la iniciativa política i “cartes en l’assumpte”. Vila va assegurar que tant Oriol Junqueras com els consellers empresonats a Estremera estan “bé” i “serens” malgrat la “situació desoladora” i “terrible” i de les “mesures desproporcionades” que ha adoptat l’Audiència Nacional contra ells. Va dir que aquesta mesura és “impròpia d’una societat” del segle XXI. La llibertat provisional de Santi Vila va acompanyada de la retirada del passaport, la prohibició de sortir d’Espanya i l’obligació de presentar-se al jutjat cada quinze dies.

Fotograma dels agents. A l’esquerra, la transcripció.

Fotograma dels agents. A l’esquerra, la transcripció.CCMA.CAT/324

Fotograma dels agents. A l’esquerra, la transcripció.

Fotograma dels agents. A l’esquerra, la transcripció.CCMA.CAT/324

tracking