SEGRE

ESNOTICIA

ERC vol una llista conjunta per al 21-D que sigui més àmplia que Junts pel Sí

També el president Puigdemont advoca per presentar-se junts a les eleccions

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, mostra un cartell amb el nom d’Oriol Junqueras.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, mostra un cartell amb el nom d’Oriol Junqueras.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les formacions independentistes es reuneixen per concretar la manera en què participaran en les eleccions del 21 de desembre convocades per Madrid a l’empara de l’article 155 de la Constitució. Amb part del Govern a la presó i la resta a Bèlgica, Puigdemont va demanar una llista conjunta de sobiranistes i ERC, més presència i unir-se a altres forces.

Els partits independentistes van abordar ahir el debat sobre com presentar-se a les eleccions del 21 de desembre, convocades a l’empara de l’article 155 de la Constitució, en les quals el president Carles Puigdemont advoca per una llista unitària que ERC demana que vagi més enllà de Junts pel Sí i sumi la CUP i l’entorn dels comuns.

Puigdemont va fer una crida a través de Twitter per conformar una llista unitària del bloc sobiranista i va iniciar una recollida de firmes a través d’internet amb aquest objectiu. Per al president, que des de dilluns passat es troba a Bèlgica, “és el moment que tots els demòcrates s’uneixin” a favor de Catalunya “per la llibertat dels presos polítics i per la República”. El manifest difós per Puigdemont advoca per un “front electoral sobiranista ampli”, una “llista cívica unitària i transversal que impliqui tots els sectors que volen enfrontar-se al bloc del 155 i de la repressió” i que vagi més enllà d’una coalició.

ERC demana l’alliberament dels consellers presos i els recorda amb un llaç groc i cadires buides

Aquesta petició arriba després que el PDeCAT advoqués divendres per una “llista de país” i que el mateix Puigdemont assegurés que està disposat a ser candidat el 21-D, fins i tot des de l’estranger.

Per la seua part ERC va fer ahir una reunió del consell nacional del partit, amb l’objectiu de decidir si participarà i com ho farà la formació en els comicis. Per evidenciar l’excepcionalitat de la trobada, que va començar amb més de mitja hora de retard, es va col·locar un llaç groc a la porta de la seu de la formació republicana i dins de la sala es van deixar diverses cadires buides en solidaritat amb el vicepresident Oriol Junqueras i els altres exconsellers d’ERC empresonats, així com dels que són a Brussel·les. Segons van assenyalar fonts de la formació independentista, ERC aposta per presentar-se a les eleccions del 21 de desembre amb una llista sobiranista unitària que vagi més enllà de Junts pel Sí (JxSí) i que sumi la CUP i persones de l’entorn dels comuns, el liderat per Albano Dante Fachin, afins al procés.

La secretària general del partit, Marta Rovira, va assegurar que les eleccions del 21 de desembre són “il·legals” perquè s’han convocat en virtut de l’article 155 de la Constitució, l’aplicació del qual rebutgen els republicans, i va avisar que només tindran “legitimitat” si l’independentisme s’hi suma.

En cas de no haver-hi finalment una candidatura conjunta, Junqueras i Rovira encapçalaran les llistes d’ERC, en la qual inclouran més consellers empresonats i diputats i alts càrrecs que han tingut un paper rellevant la legislatura passada.

Rovira va exigir així mateix l’alliberament dels “presos polítics”, amb referència als exconsellers empresonats, a fi que totes les opcions es puguin presentar a les eleccions en “igualtat de condicions”.

La CUP decidirà si es presenta sola o en coalició en assemblea

La CUP decidirà si es presenta o no a les eleccions el diumenge 12 de novembre. Ho farà en assemblea nacional, i serà la militància la que prengui la decisió. També hauran de concretar en quin format es presenten, si en solitari o en coalició. Per evitar la seua exclusió d’una possible aliança sobiranista, els anticapitalistes registraran una marca blanca que els permeti presentar-se a les eleccions amb altres formacions, en cas que aquesta fos la decisió dels militants.

La portaveu de la formació, Núria Gibert, va reconèixer ahir que estudien “totes les opcions” i espera poder prendre les decisions “des del treball i la política i no a través de les declaracions d’altres partits”.

Gibert va aclarir que el consell nacional celebrat ahir a Perpinyà els va servir per sortir amb totes les opcions sobre la taula de cara a unes eleccions que “són imposades i fruit del 155”, per la qual cosa va reconèixer que l’escenari actual “no és desitjable” i cal estudiar la situació.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, mostra un cartell amb el nom d’Oriol Junqueras.

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, mostra un cartell amb el nom d’Oriol Junqueras.EFE

tracking