SEGRE

TRIBUNALS

Puigdemont i els exconsellers prestaran declaració després d'entregar-se a la Policia belga

Cap a les 22.00 hores es decidirà si ingressen a la presó o queden en llibertat vigilada

Puigdemont i els exconsellers prestaran declaració aquesta tarda després d'entregar-se a primera hora a la Policia belga

Puigdemont i els exconsellers prestaran declaració aquesta tarda després d'entregar-se a primera hora a la Policia belgaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que continuen a Bèlgica s’han presentat voluntàriament davant de la seu de la Policia federal a Brussel·les i han estat "privats de llibertat a les 09:17 hores", segons ha informat en una roda de premsa el portaveu de la Fiscalia de Brussel·les, Gilles Dejemeppe.

"Hem tingut contactes regulars amb els advocats de les cinc persones i s’ha acordat una citació aquest matí a la comissaria de la Policia federal al carrer Royal. Han arribat els cinc acompanyats pels seus advocats i se’ls ha notificat que eren privats de llibertat i (el contingut) de l’ordre europea", ha explicat Dejemeppe, informa Europa Press en la seua pàgina web.

D’aquesta comissaria, pròxima al Palau de Justícia i a la Fiscalia local i federal, els cinc arrestats han estat traslladats després a la Fiscalia en furgó policial, segons ha indicat el portaveu del Ministeri Públic, que ha dit desconèixer si anaven emmanillats, però ha advertit que no sol ser el cas quan les persones no suposen un risc per als agents que els acompanyen.

La llei belga estableix que el jutge d’instrucció ha de decidir en un termini de 24 hores a partir de l’arrest sobre els passos a seguir, això és, si accepta tramitar l’euroordre i si els acusats han de continuar a la presó o són posats en llibertat sota condicions, la qual cosa implica que serà "dilluns a les 09:17 hores a tot tardar".

Puigdemont i els quatre exconsellers que li acompanyen -Meritxell Serret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí- han estat traslladats a la seu de la Fiscalia, on esperen que un jutge sigui designat i prestin declaració davant d’ell "al llarg de la tarda".

Al llarg de la tarda, una vegada sigui nomenat el jutge, Puigdemont i els exconsellers prestaran declaració davant del jutge successivament, en sessions a porta tancada en les que només estaran acompanyats pel seu lletrat i per un traductor.

S’espera que el jutge acabi d’interrogar-los a última hora de la tarda o primera de la nit, ha indicat la Fiscalia.

El jutge d’instrucció s’haurà de pronunciar sobre si les ordres europees de detenció i entrega cursades per Espanya s’ajusten a dret, si hi ha alguna causa immediata de rebuig i si és procedent decretar presó per als acusats o llibertat condicional subjecta a mesures per evitar la seua fugida o a fiança.

Així, el jutge "només es pronunciarà sobre la llibertat" de Puigdemont i els exconsellers, ja que el "fons" de les euroordres ha de ser examinat per la Cambra del Consell (Tribunal de primera instància), ha avisat el portaveu.

La Cambra del Consell té 15 dies per prendre una decisió. Les parts podran recórrer la decisió primer davant del Tribunal d’Apel·lació, que tindrà també 15 dies per pronunciar-se, i, en última instància, davant del Tribunal de Cassació, que compta amb el mateix termini per prendre la decisió definitiva.

L’euroordre estableix un termini màxim de 60 dies per resoldre els processos d’extradició entre dos Estats membres, un període que podria ser ampliat uns altres 30 dies, fins els 90, en casos excepcionals.

tracking