SEGRE

TRIBUNALS

Un jutge belga deixa en llibertat condicional a Puigdemont i els 4 exconsellers

Consideren que no estan detinguts, sinó "a disposició" de les autoritats belgues

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu

Puigdemont assegura que "no ha fugit" i vol ser candidat a les eleccions del 21-DEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat catalana Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que li acompanyen a Brussel·les s’han entregat avui a la Justícia belga en qualitat de detinguts i van rebutjar el seu trasllat davant de les autoritats espanyoles per presumptes delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics. Aquesta nit, un jutge ha decidit finalment deixar-los amb llibertat condicional, després de que tots cincs hagin declarat al llarg de la tarda.

Puigdemont i els exconsellers autonòmics Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura), es van entregar a la Policia federal a Brussel·les a les 09.17 hores (08.17 GMT) de diumenge, va explicar en compareixença de premsa el portaveu de la Fiscalia de Brussel·les i magistrat, Guilles Dejemeppe.

L’entrega va ser "convinguda" amb els magistrats dels cinc polítics catalans, que van respectar el compromís i es van entregar a les autoritats belgues en presència dels seus advocats, va precisar.

Es va produir en una Comissaria de Policia del centre de Brussel·les, evitant la presència de mitjans de comunicació en el moment en què passaven a estar formalment sota arrest.

Poc després van ser traslladats a la seu de la Fiscalia de Brussel·les, on romanen en "privació de llibertat", és a dir "sense llibertat de moviments" i obligats a romandre en l’edifico, si bé no són en un calabós, va precisar el portaveu del Ministeri Públic.

El mig centenar de professionals dels mitjans de comunicació que esperaven Puigdemont i els seus exconsellers autonòmics a l’immoble no els van veure entrar, ja que ho van fer amb cotxe i a través de la porta amb accés subterrani a l’edifici.

La Fiscalia haurà ara de designar un jutge d’instrucció, probablement al llarg de diumenge, segons les mateixes fonts, que els prendrà declaració per separat a cada un d’ells i sempre abans de les 09.17 hores de demà.

En cada una d’aquestes vistes seran presents els afectats, els seus advocats, el jutge d’instrucció i un intèrpret, ja que han elegit que la compareixença sigui en neerlandès, va agregar Dejemeppe, que va precisar que el més probable és que les audiències acabin en el vespre d’avui.

El que fos 130 president de la Generalitat de Catalunya està representat legalment a Bèlgica pel lletrat flamenc expert en extradicions Paul Bekaert.

A continuació, el magistrat haurà en cada cas de dir si accepta executar l’Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE).

En el supòsit que no la rebutgi, el jutge d’instrucció haurà de decidir si ordena el seu alliberament amb condicions o si els imposa presó preventiva.

"El jutge haurà de decidir en 24 hores, és a dir, abans de les 09.17 hores de demà", va dir el portaveu de la Fiscalia, que va precisar que, si el jutge d’instrucció "considera que no els ha d’alliberar, seran conduïts a presó".

El procés judicial continuarà a la Cambra del Consell de Brussel·les, tribunal d’instrucció i primera instància judicial, que disposarà, d’un termini de 15 dies per pronunciar-se sobre el recurs dels interessats.

La tramitació a Bèlgica de les euroordres s’hauria, teòricament, de prolongar un màxim de 60 dies, i 30 més en circumstàncies excepcionals, va recordar el portaveu del Ministeri Públic en una roda de premsa en francès, anglès i neerlandès.

No obstant això, el portaveu de la Fiscalia va matisar que, en cas que no s’ordeni el seu ingrés a la presó, el termini podria fins i tot allargar-se més dels citats 90 dies.

És a dir, que en aquest cas Puigdemont no seria entregat a Espanya abans del 21 de desembre, quan hi ha convocades unes eleccions autonòmiques a Catalunya a les quals pretén presentar-se i per a les quals el seu partit, el PDeCAT, li ha proposat com a cap de llista.

L’expresident autonòmic es va manifestar públicament per última vegada ahir a la nit, a través de la xarxa social Twitter i en neerlandès, amb un missatge en el qual es deia "plenament" disposat a col·laborar amb la Justícia belga.

L’entorn del polític independentista a Brussel·les va precisar als mitjans de comunicació que la seua interpretació de la situació jurídica de Puigdemont és que no està detingut, sinó "a disposició" de les autoritats belgues, actitud que "s’emmarca en la seua voluntat de no sostreure’s a l’acció de la Justícia, sinó simplement defensar-se en un procediment just i imparcial".

tracking