SEGRE

TRIBUNALS

Puigdemont i els seus exconsellers seran detinguts per comparèixer davant d’un jutge belga

Comença la batalla judicial a la capital belga

Puigdemont i els seus exconsellers seran detinguts per comparèixer davant d'un jutge belga

Puigdemont i els seus exconsellers seran detinguts per comparèixer davant d'un jutge belgaEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia de Brussel·les ordenarà a la policia detenir l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i els seus exconsellers regionals abans de designar un jutge d’instrucció que els prengui declaració per decidir sobre les seues euroordres, van informar fonts del Ministeri Públic.

"Des del moment que siguin privats de llibertat, podran comparèixer davant d’un jutge", va explicar la Fiscalia, que va precisar que està en contacte amb els advocats de Puigdemont i dels quatre exmembres de l’exgovern autonòmic desplaçats a Bèlgica: Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura).

Si bé han de ser detinguts, això no significa que vagin a ser emmanillats "si no presenten resistència ni risc de fuga", encara que sí que estaran, en qualsevol cas, "envoltats de policies", van agregar les fonts de la Fiscalia de Brussel·les, que s’ocupa dels casos que fins avui tractava la Fiscalia federal de Bèlgica.

Si el cessat expresident autonòmic i els seus exconsellers es troben a la mateixa regió, el més probable és que es designi un mateix jutge d’instrucció, i no així si són detinguts en diferents punts de Bèlgica, van agregar les fonts.

Una vegada "els interessats siguin trobats i portat davant del jutge, aquest tindrà 24 hores per prendre una decisió" sobre les esmentades Ordres Europees de Detenció i Entrega (OEDE), segons va explicar aquest dissabte la Fiscalia federal en un comunicat.

Les autoritats espanyoles reclama als cinc polítics catalans, qui es creu estan a Bèlgica des de dilluns passat, per presumptes delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics.

Una vegada estiguin detinguts, el jutge d’instrucció haurà de decidir si accepta o no l’euroordre i, de fer-ho, mantindrà els acusats en presó preventiva o bé els deixarà en llibertat sota "certes condicions".

Si el jutge d’instrucció emet l’ordre de detenció, el cas "se sotmet a la sala del Tribunal de Primera Instància, que ha de decidir dins dels 15 dies posteriors a l’emissió de l’euroordre" si aquesta es pot executar.

"Si alguna de les parts implicades no està d’acord amb la decisió de la sala, pot recórrer davant del Tribunal d’Apel·lació", que disposarà de 15 dies per prendre una decisió, va agregar el Ministeri Fiscal.

El procediment d’entrega a Espanya, on els citats polítics catalans està reclamats per l’Audiència Nacional, pot teòricament demorar-se un total de 60 dies, i uns altres 30 dies addicionals en casos excepcionals.

La Fiscalia informarà sobre la situació de l’expresident i els exconsellers regionals cap a les 14.00 hora local (13.00 GMT).

tracking