SEGRE

ESNOTICIA

Els partits sobiranistes s'inclinen per llistes separades amb programa comú

Marc Solsona i Meritxell Serret, candidats del PDeCAT i ERC a Lleida

Marc Solsona

Marc SolsonaSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les condicions que plantegen els partits dificulten en les últimes hores un acord per a una llista conjunta dels sobiranistes, que probablement es presentaran al 21-D amb llistes separades, encara que amb un programa comú sobre el sobiranisme i els líders empresonats. A Lleida, Marc Solsona i Meritxell Serret encapçalaran les del PDeCAT i ERC.

Els partits sobiranistes no van aconseguir arribar ahir a cap acord sobre una candidatura unitària, però sí que van atansar postures sobre un possible programa comú que inclouria, per exemple, l’exigència d’un referèndum i l’alliberament dels consellers cessats i a la presó. Avui finalitza el termini per a la presentació de coalicions electorals de cara al 21-D i fonts coneixedores de les negociacions a la mesa de partits van admetre que serà difícil aconseguir una llista unitària que englobi sensibilitats de l’antiga CiU i de la CUP, per exemple. En canvi, els principals partits de l’ala independentista, el PDeCAT i ERC, podrien anunciar en les pròximes hores que sí que accepten un programa de mínims conjunt que tingui a veure amb el procés i amb la situació dels membres del Govern destituït. També s’estudia una llista blanca que acompanyi les tres candidatures sobiranistes.

ERC i el PDeCAT tenen clar que els respectius candidats seran Oriol Junqueras i Carles Puigdemont, un cop resolts els dubtes sobre els plens drets polítics del president des de Bèlgica, on es troba en llibertat condicional decretada diumenge. Puigdemont podrà fer campanya des de Brussel·les, al no dictar el jutge cap restricció “política ni mediàtica”. La formació encara ha de decidir si expedienta Santi Vila i diputats que van amenaçar de deixar el partit durant unes hores si es convocaven eleccions, com Albert Batalla. Per Lleida, Esquerra aposta per la consellera Meritxell Serret, també a Brussel·les, i el PDeCAT, per Marc Solsona, segons va confirmar el seu president a les comarques del pla, Joan Reñé. Malgrat tot, el partit manté l’elaboració de ternes per comarques per configurar la llista. Així mateix, sembla segur que els líders d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sánchez, també a la presó per ordre de la jutge Lamela, formaran part de les dos llistes. Puigdemont va destacar en declaracions al diari britànic The Guardian que “no només estic lluitant per Catalunya, això és per democràcia”.

Al seu torn, l’exvicepresident Junqueras va demanar sortir de la presó per afrontar la campanya electoral sense dificutades. A més, va escriure una carta condemnant actes violents per part d’ultres de la dreta espanyola i va criticar el PSC pel seu silenci.

Albano-Dante Fachin.

Albano-Dante Fachin.

Albano-Dante Fachin.

Albano-Dante Fachin.

tracking