SEGRE

ESNOTICIA

Puigdemont, citat el dia 17 pel jutge belga per examinar la seua entrega a Espanya

La Fiscalia d’aquest país afirma que “per enviar algú a la presó, hi ha d’haver causes serioses”

El president Carles Puigdemont

Puigdemont i els exconsellers compareixeran el 17 novembre davant del jutgeEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i els quatre consellers en llibertat condicional compareixeran davant del tribunal de primera instància de Brussel·les el 17 de novembre per a la vista per l’euroordre d’entrega a Espanya, segons va confirmar ahir oficialment la Fiscalia brussel·lesa. Acudiran davant de la Cambra del Consell, el tribunal de primera instància de Brussel·les, que decidirà si executa les ordres europees de detenció i entrega emeses per l’Audiència Nacional el passat 3 de novembre contra els cinc.

Fins a finals de la setmana que ve, quedaran en llibertat amb mesures cautelars, tal com va decidir aquest diumenge el jutge d’instrucció i havia sol·licitat prèviament la Fiscalia de Brussel·les. Entre les restriccions a la llibertat concedida, es troben la prohibició de viatjar a l’estranger sense el permís del jutge d’instrucció, l’obligació de comunicar una direcció de residència i la d’assistir personalment a cada una de les audiències a les quals se’ls convoqui.

Puigdemont i els consellers Antoni Comín (Salut), Clara Ponsatí (Ensenyament), Lluís Puig (Cultura) i Meritxell Serret (Agricultura) podran viure a la mateixa adreça postal o en localitzacions diferents, amb la condició que estiguin ben comunicades al jutge d’instrucció.

En declaracions a Efe, la portaveu de la Fiscalia, Ine van Wymersch, va assenyalar que es va proposar la llibertat condicional perquè “per enviar algú a la presó, hi ha d’haver causes serioses que facin meritori restringir-ne la llibertat”. “Aquestes persones es van entregar elles mateixes i van mostrar una total col·laboració”, va afegir.

La Fiscalia havia negociat i pactat l’entrega del president i els consellers cessats diumenge. Preguntada per possibles pressions del Govern belga arran de les crítiques, entre d’altres, del ministre de l’Interior, Jan Jambon, als empresonaments de vuit consellers a Espanya, Van Wymersch va assegurar que hi ha una “total independència del poder judicial” i que el jutge va actuar “amb total independència”.

Igualment, la portaveu de la Fiscalia va aclarir que no hi ha cap prohibició a Puigdemont i els consellers per parlar amb els mitjans de comunicació, ni per participar en activitats polítiques.

Per la seua part, els partits constitucionalistes donen per descomptat que acabaran sent entregats a la justícia espanyola.

Per la seua banda, la Comissió Europea va subratllar ahir que el procediment que segueixen les ordres europees de detenció i entrega és un assumpte que competeix únicament als jutges, per la qual cosa Brussel·les no té “cap paper” a desenvolupar en l’extradició de Puigdemont i quatre consellers sol·licitada per l’Audiència Nacional a la justícia belga.

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va rebutjar que Espanya estigui violant l’Estat de Dret i confia en les justícies espanyola i belga.

tracking