SEGRE

Puigdemont als alcaldes: "Sou la peça fonamental de la nostra infraestructura democràtica"

Uns 200 edils s’han desplaçat a Brussel·les per denunciar la "persecució" contra el Govern

Els alcaldes esperen Puigdemont a la sala Bozar de Brussel·les.

Uns 200 alcaldes catalans reben Puigdemont a Brussel·les amb crits de "President"Associació Catalana de Municipis

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha acudit aquest dimarts a l’acte que 200 alcaldes independentistes celebren a Brussel·les per donar suport al cessat Govern català. L’objectiu de l’esdeveniment és "donar la visió des dels municipis de la situació a Catalunya", segons l’Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència, organitzadors de l’acte.

Durant la seua intervenció a l'acte, Puigdemont ha agraït els suport dels alcaldes, a qui ha dit que són "la peça fonamental de la nostra infraestructura democràtica".

El president ha assegurat que no renunciaran mai "l'ideal de país" i ha afegit que "tenim unes institucions històriques que venen de molt lluny i tenim l'obligació de defensar-les".

Davant dels alcaldes que han viatjat a Brussel·les, Puigdemont ha insistit a demanar al Govern espanyol que "garanteixi i assumeixi la normalitat democràtica del 21D". "Nosaltres estem disposats a respectar els resultats, els nostres ciutadans tenen dret a saber si el seu vot serà respectat", ha afegit.

Puigdemont ha finalitzat el seu discurs preguntant a les autoritats europees si volen una Europa amb un govern empresonat: Catalunya és l'únic territori que no té el Parlament ni el president ni el Govern elegits. Continuareu ajudant Rajoy en aquest cop d'Estat amb restricció de llibertats?"

Els edils catalans han rebut Puigdemont i els exconsellers Clara Ponsatí, Antoni Comín, Mertixell Serret i Lluís Puig, amb crits de "president", "consellers", "llibertat" i "Visca Catalunya".

El primer en prendre la paraula ha estat l’eurodiputat d’ERC Josep-Maria Terricabras, que ha desitjat que els cinc exmembres del destituït Govern català "continuïn en llibertat molt temps".

VÍDEO: Alcaldes omplen la sala Bozar

El president de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, ha explicat que els alcaldes són "plenament compromesos en què els catalans puguin decidir quin futur volen per al seu país”.

Per la seua part, la presidenta de l’Associació de Municipis per a la Independència (AMI), Neus Lloveras, ha afirmat que "ja que a Europa li costa reaccionar" els alcaldes han decidit anar-ho a explicar de primera mà. “El principal objectiu és demanar a Europa que s’impliqui i que intervingui i en segon lloc demanar l’alliberament immediat dels presos polítics que tenim a Catalunya", ha afegit.

Els cinc polítics catalans estan en llibertat amb mesures cautelars a Bèlgica per decisió d’un jutge belga, després que la Justícia espanyola emetés una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) després de ser acusats dels presumptes delictes de sedició, rebel·lió i malversació de fons públics, entre d’altres.

Entre les mesures cautelars imposades pel jutge belga no n’hi ha cap en relació amb les activitats polítiques, per la qual cosa Puigdemont i els altres exconsellers que van abandonar amb ell Espanya fa una setmana han pogut acudir a aquest esdeveniment.

Sí que tenen restringit sortir de Bèlgica, viure en un altre domicili que el comunicat al jutge o absentar-se de qualsevol convocatòria davant de la Justícia.

Els cinc declararan davant del jutge de primera instància per decidir la seua entrega a Espanya el 17 de novembre.

VÍDEO. Puigdemont arriba a peu al Centre Cultural Bozar:

IMATGE. Els alcaldes catalans davant de la CE

tracking