SEGRE

ESNOTICIA

La UE alerta de riscos per a l'economia per la crisi catalana

Malgrat això, millora les previsions de creixement espanyol || L’impacte dependrà de l’evolució del conflicte

Jean-Claude Juncker va ser investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de Salamanca.

Jean-Claude Juncker va ser investit doctor ‘honoris causa’ per la Universitat de Salamanca.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Comissió Europea (CE) va millorar ahir les previsions de creixement per a Espanya fins al 3,1% el 2017 i fins al 2,5% el 2018, però va alertar que existeix el risc que els futurs desenvolupaments en la crisi de Catalunya tinguin un impacte sobre el creixement de l’economia que encara no pot calcular. “Hi ha el risc que desenvolupaments futurs puguin tenir un impacte més aviat limitat sobre el creixement, però no podem anticipar-ho en aquest moment i no volem especular sobre una evolució política o una altra”, va dir el comissari Europeu d’Afers Econòmics, Pierre Moscovici.

Va explicar que l’escenari central que preveu la Comissió no incorpora un “potencial impacte econòmic important pels esdeveniments a Catalunya”, i va incidir que “fins ara, les reaccions del mercat han estat molt limitades”. “Considerem que un impacte macroeconòmic és molt limitat, fins i tot insignificant, i d’ara endavant li donarem un seguiment”, va afirmar.

En aquest context, la Comissió és més optimista que en les previsions de la primavera i ha elevat tres dècimes la projecció de creixement per a aquest any, al 3,1% del producte interior brut (PIB), la mateixa cota que preveu el Govern espanyol, i una dècima la del pròxim, al 2,5%, superior al 2,3% que calcula el ministeri d’Economia.

El Govern d’Espanya sí que posa xifres a la crisi catalana i preveu que restarà uns 5.000 milions d’euros, entre quatre i cinc dècimes de creixement del PIB, el 2018, ja que si no s’hagués produït el contenciós, l’alça hauria estat d’entre el 2,7% i 2,8% del producte interior brut, segons va apuntar el ministeri d’Economia que dirigeix Luis de Guindos.

tracking