La presidenta del Parlament fa una aturada a Lleida en el seu viatge en cotxe després de la presó de Madrid a Barcelona
Lleida TVTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Forcadell a l'àrea de servei de l'AP-2 a Lleida
Itmar FabregatTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
© Forcadell a l'àrea de servei de l'AP-2 a Lleida
Itmar FabregatTotes les imatges i continguts de SEGRE.com tenen drets i no es permet la seva reproducció i/o còpia sense autorització expressa.
©La presidenta del Parlament, a l'àrea de servei de l'AP-2 a Lleida, en una parada del seu viatge cap a Barcelona després de sortir de presó.
Itmar FabregatCarme Forcadell, que dijous a la nit va ingressar a la presó d’Alcalá-Meco, va abandonar ahir al migdia aquest centre penitenciari després que el tresorer de l’ANC aportés el xec amb els 150.000 euros que li va imposar de fiança el magistrat del Suprem Pablo Llarena, una quantitat de la qual VOX demana que s’investigui la procedència.
Ja fora de la presó, que va abandonar en un vehicle sense fer declaracions al centenar de periodistes que esperaven que sortís, Forcadell va assegurar a Twitter que tornava a casa “amb la consciència tranquil·la d’haver actuat correctament: garantir la llibertat d’expressió al Parlament, seu de la sobirania nacional”.
Llarena va acordar ahir la posada en llibertat de Forcadell després de dipositar la fiança de 150.000 euros, encara que li va retirar el passaport, li va prohibir sortir d’Espanya i li va fixar compareixences setmanals al jutjat més pròxim al seu domicili o al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.
El jutge va fixar aquesta fiança a Forcadell, per a la qual la Fiscalia havia demanat presó incondicional, després que la presidenta de la Cambra i la resta dels membres independentistes de la Mesa acatessin l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i, aprofitant l’últim torn de paraula, es desmarquessin de la via unilateral i es comprometessin a mantenir la seua activitat política dins del marc constitucional.
En vista de la decisió del magistrat del Suprem, que també va deixar en llibertat amb una fiança –en aquest cas, de 25.000 euros– els altres membres independentistes de la Mesa, els advocats dels vuit exconsellers de la Generalitat que des de dijous de la setmana passada estan empresonats per ordre de l’Audiència Nacional han començat a revisar la seua estratègia.
Segons han informat a Efe fonts judicials, després del canvi de lletrat per part dels quatre exconsellers del PDeCAT que estan en presó preventiva, algunes defenses es plantegen fins i tot demanar que tornin a declarar a l’Audiència Nacional, que els va enviar a la presó després d’una compareixença en la qual només van acceptar respondre als seus advocats.
La interlocutòria del jutge fa el que es pot qualificar com a cinc retrets a les peticions del fiscal sobre els membres de la Mesa. El primer, sobre el risc de fuga que atribueix la Fiscalia, ja que el jutge recorda que sempre s’han presentat als requeriments dels tribunals. Així mateix, dóna a Forcadell i la resta de la Mesa l’opció de “parar en actuacions il·legals”, mentre el fiscal veia risc de reiteració del delicte.
Pel que fa a la possible destrucció de proves, el jutge recorda que les seues decisions estan recollides en documentació del Parlament. A més, obre la porta a considerar que no hi va haver utilització de violència per part dels membres de la Mesa i no veu provat l’ús de fons públics per a la preparació del referèndum.