SEGRE

Centenars de milers de persones criden per la llibertat dels "presos polítics"

Convocada per les entitats sobiranistes per demanar la posada en llibertat dels exconsellers i els 'Jordis'

Manifestació a Barcelona per la llibertat dels "presos polítics"

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Milers de persones -unes 750.000, segons la Guàrdia Urbana- s’han manifestat avui a Barcelona per exigir la llibertat dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i dels vuit consellers cessats que romanen a la presó. La marxa, per a la qual les entitats sobiranistes van contractar més de 900 autocars des de diversos punts de Catalunya, s’ha desenvolupat al llarg del carrer Marina de Barcelona, una localització inèdita que transcorria al costat de llocs emblemàtics com el temple de la Sagrada Família i que arribava pràcticament fins la línia de mar.

A la capçalera de la marxa, on s’agrupaven cares visibles de la sobirania i familiars de dirigents empresonats, amb llaços grocs en solidaritat amb els mateixos, hi havia dos pancartes on es llegia "Llibertat presos polítics" i "Som república".

La manifestació, convocada per l’ANC i Òmnium a les 17.00 hores, ha transcorregut entre crits de "Puigdemont, el nostre president" o "Llibertat presos polítics", nombroses banderes estelades i pancartes amb lemes com "Prou d’humiliacions, prou de mentides", "Exigim respecte i dignitat", "Units més que mai defensarem el nostre govern legítim" o "SOS Democracy".

Entre els participants es trobaven representants dels diferents partits sobiranistes, com Neus Munté i Josep Lluís Cleries (PDeCAT), Roger Torrent (ERC), Gabriela Serra (CUP), així com el dirigent de Catalunya en Comú Joan Josep Nuet i l’exsecretari general de Podem Albano Dante Fachin, entre d’altres. També han acudit l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; el president de l’Associació Catalana de Municipis, Miquel Buch; la presidenta de l’Associació de Municipis per la Independència, Neus Lloveras, a més del president del PNB, Andoni Ortuzar.

A mesura que vesprejava, els manifestants han anat encenent les llanternes dels seus telèfons mòbils enfocant-los cap al cel per produir un efecte lluminós sobre la multitud de persones que atapeïen el carrer Marina i voltants. Des de Twitter, el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, ha agraït la resposta de la sobirania al carrer: "La vostra llum ens arriba fins Brussel·les i il·lumina el camí que hem de continuar recorrent. Sou la nostra força".

Passades les 18.00 hores, a l’escenari instal·lat al final de la marxa, familiars dels exconsellers presos, així com de Sánchez i Cuixart, han llegit els seus missatges escrits des de les presons en les quals es troben. Els vuit expolítics del Govern empresonats han agraït el suport ciutadà rebut, i han fet una crida a la unitat i a "no defallir" davant de l’Estat. En el seu missatge, Oriol Junqueras ha dit que els consellers cessats són "caps de turc" de l’Estat per "advertir" tots els independentistes que "si no són submisos i obedients" els "arruïnarà" les seues vides.

La dona de Josep Rull ha llegit una carta del seu marit en la que subratllava: "S’equivoquen els qui creuen que poden empresonar la voluntat democràtica d’un poble. Som el govern legítim perquè el van decidir els catalans", ha afirmat, en plena expectació davant de la possibilitat que les defenses dels exconsellers empresonats es plantegin desmarcar-se de la declaració unilateral d’independència, com Carme Forcadell, per poder sortir de presó. Precisament, la presidenta del Parlament no ha acudit avui a la manifestació a Barcelona, perquè així s’ho ha recomanat el seu advocat, han informat Efe fonts del seu entorn.

També els membres del Govern català cessats que es troben a Brussel·les s’han adreçat als manifestants a través d’una pantalla gegant en la qual s’han projectat els seus missatges gravats.

Per la pantalla s’ha emès el vídeo que va fer públic ahir Carles Puigdemont, en el que va advertir que no hi haurà "barrots ni exilis" que dissuadeixin Catalunya de "decidir lliurement el seu futur a través de les urnes", sense "governs imposats". L’exresponsable de Salud Toni Comín, per la seua part, ha qualificat de "salvatjada inacceptable" l’empresonament dels seus companys.

El vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, i el portaveu d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, organitzadors de la manifestació, han avisat que el "camí" cap a la independència és "llarg però irreversible" i han fet una crida a participar en una mobilització el 7 de desembre a Brussel·les.

tracking