SEGRE

EUA POLÍTICA

Donald Trump diu “gras i baix” a Kim Jong-un al ser titllat de “vell llunàtic” per Corea

Durant la gira asiàtica en la qual el líder nord-americà busca suports per bloquejar encara més el règim de Pyongyang || La trobada amb el polèmic líder filipí Rodrigo Duterte, el més esperat

Donald Trump s’acomiada de Hanoi (Vietnam) abans de volar cap a Manila (Filipines).

Donald Trump s’acomiada de Hanoi (Vietnam) abans de volar cap a Manila (Filipines).EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president dels Estats Units, Donald Trump, va llançar ahir una diatriba al seu prolífic compte de Twitter, on va lamentar els insults que li ha dedicat el líder nord-coreà, Kim Jong-un, que el va descriure com un “vell llunàtic”, obsessionat per provocar “una guerra nuclear”. “Per què Kim Jong-un m’insulta dient-me vell? Jo mai li diria que és gras i baix”, va escriure Trump al seu compte. “Oh, en fi, tant com intento ser el seu amic, i potser algun dia pot passar!”

Trump va escriure aquestes paraules durant les últimes hores de la gira asiàtica. Ahir, Trump va arribar a Manila per abordar amb líders mundials el programa nuclear de Corea del Nord i el terrorisme de l’Estat Islàmic (EI), a més de mantenir la primera i esperada trobada amb el també polèmic cap d’Estat filipí Rodrigo Duterte. Trump tornarà demà als EUA després de posar fi a una gira de tretze dies que també ha estat marcada per la investigació de les agències nord-americanes sobre la suposada ingerència de Rússia a les eleccions del país.

Duterte espera que s’apaivagui el conflicte regional pel mar de la Xina Meridional

Els analistes creuen que Trump podria instar els països de la regió, que mantenen forts llaços comercials amb la Xina, a donar suport a les seues pressions a Pequín perquè aïlli encara més el règim de Kim Jong-un amb l’objectiu de forçar-lo a abandonar les armes nuclears.

Duterte, ferotge crític de l’anterior president nord-americà, Barack Obama, ha suavitzat en els últims mesos la seua retòrica contra els Estats Units, i al seu torn Trump va arribar a elogiar la campanya antidroga del president filipí en una conversa telefònica entre els dos al maig. La presència del líder nord-americà en sòl filipí va ser objecte de manifestacions diàries convocades per part de grups locals d’extrema esquerra. A la d’ahir es van produir vint ferits en xocs amb la policia.

Per la seua part, el mateix Duterte va afirmar que cap país pot permetre’s el “luxe” d’anar a una guerra en relació amb les disputes sobiranistes al mar de la Xina Meridional. “El mar de la Xina Meridional és millor no tocar-lo, ningú es pot permetre anar a una guerra”, va assenyalar Duterte durant la inauguració de la cimera de l’Associació de Nacions del Sud-Est Asiàtic (ASEAN) que se celebra a Manila.

Les negociacions entre ASEAN i Pequín sobre aquest mar, la sobirania del qual es disputen la Xina i països com les Filipines, el Vietnam o Malàisia, és un dels temes que abordaran els líders aquests dies.

Els serveis secrets, perplexos amb la deferència a Vladímir PutinEls capgirells de Donald Trump en relació amb la suposada trama russa, amb declaracions contradictòries aquests dos últims dies, han causat estupefacció entre la intel·ligència i l’opinió pública nord-americana. “Es tracta d’ingenuïtat, ignorància o por [...]. Crec que el president està intimidat pel president rus Vladímir Putin”, va assegurar John Brennan, exdirector de la CIA (2013-2017) i que va deixar el càrrec després de l’arribada de Trump a la Casa Blanca, en una entrevista a la CNN. Brennan va assenyalar que és “desconcertant” la “deferència” expressada per Trump davant del líder rus al Vietnam, on va tractar la possible ingerència russa a les eleccions presidencials del novembre del 2016. “Putin ha dit que no s’hi va entremetre. Sempre que em veu diu que no ho va fer i de veritat que el crec quan ho diu. Ho diu seriosament. Crec que se sent molt insultat per això, i això no és bo per al nostre país”, va declarar.

tracking