SEGRE

ESNOTICIA

El Govern no estava a punt per fer efectiva la independència, segons ERC

Puigdemont, “sempre” obert a “una altra relació amb Espanya” alternativa a la ruptura

Carme Forcadell va arribar aquest dilluns al Parlament en la primera imatge des de divendres a Lleida.

El Govern no estava a punt per fer efectiva la independència, segons ERCEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Esquerra Republicana va fer ahir autocrítica a l’afirmar, en línia amb les declaracions de l’exconsellera d’Ensenyament, que el Govern no estava preparat per fer efectiva la independència. Per la seua part, Carles Puigdemont va dir a un diari belga que està “sempre” obert a una “altra relació amb Espanya” com a alternativa a la independència.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va admetre ahir que el Govern català “no estava preparat per fer efectiva la declaració d’independència davant d’un Estat autoritari sense límits per aplicar la repressió i la violència”, i va dir que tenia “proves clares”, que no va especificar, que això podia passar. Sabrià va corroborar així, després de la comissió permanent d’ERC, l’afirmació realitzada per l’exconsellera d’Ensenyament Clara Ponsatí des de Brussel·les, segons la qual el Govern no estava “prou preparat” per “donar continuïtat política de forma sòlida” als resultats del referèndum il·legal de l’1 d’octubre. Sabrià va reconèixer l’autocrítica que “tots hem fet els últims dies, i hem avaluat com hem arribat a l’1 octubre i al dia 27, i el que ha passat després”. “El Govern català –va subratllar– no estava preparat per afrontar un Estat autoritari sense límits per aplicar la repressió i la violència”, i va explicar que l’Executiu de JxSí tenia “una línia roja infranquejable, que era que no hi hagués violència i que el procés fos pacífic”.

Així mateix, ahir es va publicar una entrevista al diari belga Le Soir en la qual Puigdemont va afirmar que “sempre” ha estat obert a acceptar “una altra relació amb Espanya” i que “encara és possible” una solució alternativa a la independència. “Encara és possible! [una solució diferent a la independència] Jo, que he estat independentista tota la vida, he treballat durant trenta anys a obtenir un altre encaix de Catalunya a Espanya”, va assegurar. Preguntat per si ell s’enfronta a aquesta crisi amb la idea d’“independència o mort”, Puigdemont respon que “mai” ho ha vist així i que continua sent favorable a un “acord”, mentre que atribueix als governs successius del Partit Popular la responsabilitat de la falta d’entesa.

A l’entrevista, que es va portar a terme en un bosc pròxim a la capital belga, també dirigeix part de les crítiques al paper de la Unió Europea en el context del desafiament independentista i lamenta que les institucions no hagin assumit amb Espanya un discurs crític com ho ha fet amb Polònia o Hongria. “Si hi ha abusos democràtics no és un assumpte intern”, es queixa Carles Puigdemont.

tracking