SEGRE

Junqueras suggereix Rovira com a presidenciable i tendeix la mà als comuns

"Ingenus, vam creure que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió", afirma el president d’ERC en una carta des de la presó a la militància

L'exvicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras.

Junqueras suggereix Rovira com a presidenciable i tendeix la mà als comunsEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president d’ERC, Oriol Junqueras, ha fet arribar des de la presó una carta a la militància en la qual estén la mà a l’espai dels comuns, amb qui proposa "de teixir complicitats", i suggereix el seu suport a que Marta Rovira arribi a convertir-se en la pròxima presidenta de la Generalitat. A la carta, a què ha tingut accés Efe, Junqueras reconeix que el Govern ha comès "errors": "Ingenus, vam creure que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió. O que la Unió Europea no permetria que el Govern del PP, en nom de la unitat d’Espanya, tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes". No obstant això, el vicepresident del Govern cessat posa de relleu el fet que l’1-O finalment es va poder "votar" i destaca el paper jugat per la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ja que "poques persones", diu, van remar tant i van desbrossar el camí. "Fem-li confiança sempre, se l’ha guanyat com a ningú. Sempre empenyent, resolent dificultats i superant tota mena d’obstacles; sense ella no hauria estat possible", afegeix.

A Junqueras, ERC no el fa "patir" perquè "no podria estar a millors mans", en al·lusió a Rovira: "Va sent hora que en aquest país una dona sigui al capdavant, una dona que mai no es rendeix, amb una determinació i un convenciment inigualables, assenyada i audaç alhora, tossuda i obstinada però també dialogant i pactista. Tots al seu costat, no la deixem mai sola. República té nom de dona".

Junqueras posa en relleu que el camí recorregut fins ara per l’independentisme és "impressionant", perquè ha permès posar Catalunya "al mapa d’Europa i del món", tot i que encara és "insuficient". Per a Junqueras, és "imprescindible continuar amb la voluntat de sumar i sumar per disposar d’una veritable maneta de canvi polític i social".

A poc més d’un mes de les eleccions, i amb la sentència encara pendent sobre el cas Palau de la Música, que escatxiga a l’antiga CDC, Junqueras posa èmfasi que ERC "mai no ha posat la mà a la caixa", en contrast amb la "indústria de la corrupció que avui és el PP" i malgrat que "la corrupció a Catalunya també ha fet mal a les files sobiranistes". Al camí recorregut fins avui, assenyala, l’independentisme ha sumat "nous aliats no necessàriament independentistes però sí inequívocament demòcrates".

Ara, segons el seu parer, cal "teixir complicitats amb aquells que, desgraciadament, equiparen" la proclamació de la "república" catalana amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, "per dolorosa i incomprensible que de vegades ens resulti la seua actitud". "És igual. La mà l’hem de tenir estesa. Sempre ens fa falta saber que nosaltres som un sol poble en tota la seua diversitat, que no importa d’on venim sinó on volem anar," remarca Junqueras, per a qui "abans que independentistes som demòcrates".

De cara a les eleccions del 21 de desembre, fa una crida a l’independentisme a participar i "guanyar", malgrat ser uns comicis "convocats pel PP dels sobres". "En aquestes eleccions, el nostre candidat també és el president legítim, Carles Puigdemont", subratlla Junqueras, en al·lusió a la candidatura de Junts per Catalunya.

Junqueras es reafirma en la seua aposta per presentar-se amb llistes separades de l’independentisme, per passar "tres rasclets que no deixin a ningú al marge", després de constatar que "no quallava" una candidatura unitària. De cara a la campanya electoral, Junqueras crida als seus a "obviar tota baralla" i a "no participar en polèmiques que només desgasten", perquè és una "irresponsabilitat que distreu" de l’objectiu "imprescindible", que és que "tots els demòcrates facin un pas endavant i omplin les urnes de dignitat i esperança".

tracking