SEGRE

TRIBUNALS CORRUPCIÓ

Un empresari reconeix pagaments al PP a canvi d’adjudicacions

En un enregistrament de la mà dreta d’Aguirre va dir que: “Jo ajudo el partit perquè ell m’ajudi” || Un exinspector descarta indicis contra polítics per Gürtel

El comissari José Luis Olivera, ahir a la comissió d’investigació sobre el finançament del PP.

El comissari José Luis Olivera, ahir a la comissió d’investigació sobre el finançament del PP.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’empresari Rafael Palencia, responsable del Grup Degremont, va confessar el 2008 el pagament de comissions al PP a canvi d’obres públiques. Aquesta conversa, que va ser gravada per Ildefonso de Miguel, llavors home de confiança dels expresidents de la Comunitat de Madrid Esperanza Aguirre i Ignacio González, es va utilitzar per intentar fer xantatge al president del Govern central Mariano Rajoy. L’enregistrament el va revelar ahir El Mundo.

Als àudios, Palencia explica a De Miguel: “Jo ajudo el partit perquè el partit m’ajudi.” Posteriorment, explica, si aconseguia adjudicacions, entregava comissions del 3%, que considerava “el que és normal” a l’administració, generalment local, per a la qual feia el projecte gràcies a la intermediació dels tresorers, Álvaro Lapuerta i Luis Bárcenas.

Una conversa entre Ignacio González i Eduardo Zaplana revelaria un intent de xantatge a Rajoy

Palencia estava citat ahir a declarar davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata en qualitat d’investigat a l’aparèixer al vídeo amb el qual es va intentar fer xantatge a Rajoy, però es va acollir al dret de no declarar.

Una conversa entre Ignacio González i l’exministre Eduardo Zaplana revelaria que Rajoy va patir xantatge per part de Julio Ariza –exdiputat autonòmic del Partit Popular i president d’Intereconomía– amb aquest vídeo en el qual Palencia confessava que havia donat diners a l’extresorer de la formació Álvaro Lapuerta.

D’altra banda, l’excap de la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) José Luis Olivera va afirmar que els polítics implicats en la trama de corrupció de la Gürtel quan ell dirigia aquest departament “no passaven d’un 15% d’una xifra superior a cent” investigats i que si hi hagués hagut indicis “forts” contra ells la policia els hauria arrestat. En la declaració a la comissió d’investigació del Congrés sobre el finançament del Partit Popular, va afirmar que la informació que li va donar el comissari jubilat a la presó José Villarejo “va ser acreditada”.

Granados demana anul·lar escoltes que l’incriminenLa peça de la trama Púnica relacionada amb la xivatada que dos guàrdies civils van donar presumptament a l’exsecretari general del PP madrileny i exalcalde de Valdemoro Francisco Granados sobre que l’estaven investigant va arrancar ahir a l’Audiència Nacional. Per aquests fets, la Fiscalia demana tres anys de presó a cada un i els imputa delictes de revelació de secrets i aprofitament de revelació de secrets. L’advocat de Granados va demanar la nul·litat de les escoltes practicades en la instrucció de la causa perquè entén que són “intervencions en prospecció” i que infringeixen les regles del control jurisdiccional. Per la seua part, els guàrdies civils van insistir que no van revelar-ho a Granados. Un d’ells va explicar al jutge que el que va dir va ser: “Hi ha tanta feina que la unitat ha arribat fins a Valdemoro.” Al seu torn, la Fiscalia va dir que Granados es va envoltar d’un grup de funcionaris i forces de seguretat que el “van emmurallar per aconseguir la seua impunitat” i va assegurar que les xivatades van ser “una constant”.

El comissari José Luis Olivera, ahir a la comissió d’investigació sobre el finançament del PP.

El comissari José Luis Olivera, ahir a la comissió d’investigació sobre el finançament del PP.EFE

tracking