SEGRE

PANORAMA

Junqueras avala Rovira com a presidenta del Govern i demana fer pinya al seu partit

Aposta per “teixir complicitats” amb els comuns en una carta enviada des de la presó d’Estremera || Fa autocrítica del procés a l’admetre que han comès errors per haver pecat d’“ingenus”

Gabriel Rufián durant la seua intervenció al Congrés.

Gabriel Rufián durant la seua intervenció al Congrés.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El vicepresident destituït per l’Estat i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va afirmar ahir que, si la seua situació continua sent l’actual, el lideratge de la formació i de Catalunya podria quedar en mans de Marta Rovira. “Fem-li guanyar confiança”, va afirmar, mentre afegia que “va sent hora que una dona estigui al capdavant d’aquest país”. “La república té nom de dona”, va concloure.

En una carta que va enviar a la militància del seu partit des de la presó, també va demanar que propiciïn un acostament amb els comuns, ja que apunta a la necessitat de “teixir complicitats amb aquells que, desgraciadament, equiparen república i 155 per dolorosa i incomprensible que de vegades ens resulti la seua actitud”, en les pròximes eleccions del 21 de desembre. En aquest sentit, Junqueras va defensar que l’independentisme ha fet “passos de gegant” i ha recorregut “un camí impressionant” en els últims anys, encara que també va admetre que es “van cometre errors” per haver pecat d’“ingenus”.

“Seria molt greu que els diputats no poguessin prendre possessió perquè estan a la presó”

“Certament, s’han comès errors. Sí. Ingenus, vam creure que l’Estat mai no s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió o que la UE no permetria que el Govern del PP tolerés tants cops contra la ciutadania i les institucions catalanes”, va afirmar. En relació amb les eleccions del 21 de desembre, Junqueras assegura que són una oportunitat per a la sobirania, al mateix temps que avala que es presentin llistes separades per partits.

La carta també inclou un missatge de germanor adreçat a Carles Puigdemont i la resta de consellers destituïts, i apunta que no són ells els rivals d’ERC per als comicis del dia 21 de desembre.

D’aquesta manera, després de reiterar que les eleccions “cal guanyar-les” fins i tot estant “convocades pel PP dels sobres”, afirma que “cal dir alt i clar que el nostre candidat també és el president legítim, Carles Puigdemont, i el conjunt del Govern, tots i cada un dels consellers, tant els que són a Brussel·les com els que estem a la presó.”

Esquerra Republicana havia reservat el número 4 de la llista per Barcelona, darrere d’Oriol Junqueras, Marta Rovira i Raül Romeva. Fonts properes a la presidenta van afirmar ahir que “té previst mantenir el seu perfil institucional durant la campanya, per la qual cosa continuarà prioritzant la seua tasca al capdavant del Parlament durant la resta del seu mandat”, per davant de l’activitat com a candidata d’aquesta formació política.

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va admetre ahir que “alguna cosa no hem fet bé” i va fer una crida a l’independentisme a guanyar les eleccions catalanes del 21 de desembre abans de plantejar com actuar l’endemà: “Primer guanyem”. En una entrevista a Catalunya Ràdio va qüestionar “això d’intentar posar-se en escenaris que encara no han succeït” i va posar en dubte que es constitueixi un Govern de concentració després del 21-D. “Si el catalanisme no surt a defensar sense fissures i a guanyar tot el que hem tingut fins ara per tenir-ne més, de què carai de Govern de concentració estem parlant?”, va afirmar. En aquest sentit, Pascal sí que va reivindicar que ERC i el PDeCAT comparteixin objectius i punts dels seus respectius programes electorals: “No ens permeten els ciutadans fer una baralla pública”, i va aplaudir que Puigdemont hagi apostat per configurar una llista, JuntsxCat, que incorpori independents i els consellers cessats del PDeCAT.

Així mateix, el consell nacional del PDeCAT va donar ahir carta blanca a Puigdemont i a la direcció de la formació perquè confeccionin la llista que considerin més adequada per al 21-D.

Per la seua part, Carles Puigdemont va advertir ahir des de Brussel·les que “seria una anomalia democràtica molt greu que diputats (sorgits de les eleccions del 21-D) no poguessin prendre possessió perquè estan privats de llibertat per haver defensat les idees que els han portat a ser escollits com a diputats”. Puigdemont també considera una “exigència moral” que “els del clan del 155” (el Partit Popular, Ciutadans i els socialistes) diguin que “respectaran” els resultats del 21 de desembre i que retiraran l’article 155 de la Constitució en el cas que “surti derrotat” a les urnes.

“Si hi ha un poble que vol un Parlament en el qual la majoria dels diputats volen escollir un candidat que ha estat elegit com a president, l’Estat espanyol dirà que no ho pot fer?”, va concloure amb rotunditat. Puigdemont roman a la capital belga des de fa setmanes i dimecres es va reunir allà amb Marta Rovira.

tracking