SEGRE

El CNI confirma que va tenir contactes amb l'imam de Ripoll quan estava a la presó el 2014

Va ser el líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils

La casa d'Alcanar, aun

El CNI confirma que va tenir contactes amb l'imam de Ripoll quan estava a la presó el 2014EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) ha confirmat aquest divendres a Efe que va tenir contactes amb l’imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, líder de la cèl·lula gihadista, que va atemptar a Barcelona i Cambrils l’agost passat quan estava a la presó a Castelló el 2014. Fonts oficials del CNI han admès que va mantenir aquests contactes igual com el van tenir altres cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, dins dels protocols habituals d’actuació.

L’imam estava complint una condemna a la presó de Castelló el 2014 per delictes relacionats amb el narcotràfic i llavors se li va relacionar amb possibles vincles amb gihadistes. Per això, els serveis secrets van entrar en contacte amb l’imam, que va entrar a la presó de Castelló el 2010 i la va abandonar el 2014. Tanmateix, les mateixes fonts dels serveis secrets no han volgut afegir cap detall més sobre això perquè la llei ho impedeix.

En aquest sentit, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, preguntat per aquest tema en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ha declarat que el Govern no comenta ja que es tracta d’un assumpte que està sota investigació judicial i sota secret de sumari.

L’imam de Ripoll mort en l’explosió d’Alcanar relacionada amb els gihadistes dels atemptats de Catalunya va ser sotmès a un seguiment durant la seua estada a la presó -fins el 2012- després del qual es va concloure que no estava radicalitzat en aquell moment.

Abdelbaki Es Satty va ser condemnat per sentència ferma el febrer de 2012 pel Jutjat Penal número 2 de Ceuta a quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues que va cometre l’1 de gener de 2010.

L’imam de Ripoll, considerat el capitost de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona), va complir condemna a la presó de Castelló, de la que va sortir el 5 de gener de 2012.

El 2015, el titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Castelló va revocar una ordre d’extradició d’Es Satty pel seu "evident arrelament laboral i esforços per integrar-se a Espanya".

tracking