SEGRE

PANORAMA

Jordi Sànchez serà el número dos de Junts per Catalunya i deixa la presidència de l'ANC

Puigdemont insta Rajoy i la UE a obrir “una nova etapa de negociació” si guanyen els independentistes || Cuixart no es presentarà a les eleccions i Corominas deixa la política després de 14 anys de diputat

Jordi Sánchez

Jordi Sánchez serà el número dos a la llista de Puigdemont per al 21DEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president Carles Puigdemont ha incorporat a la seua llista de Junts per Catalunya com a número dos el fins ara president de l’ANC, Jordi Sànchez, actualment a la presó, que deixa aquest càrrec. Puigdemont prova de tancar una llista el més transversal possible, amb nombrosos perfils independents i poc pes del seu partit, el PDeCAT, el qual li ha donat plena llibertat per escollir candidats.

A més de Sànchez, Puigdemont sondeja personalitats de diversos perfils, com el director teatral Joan Lluís Bozzo, el director de les revistes Catalan International View i ONGC, Francesc de Dalmases, o l’exconseller Ferran Mascarell, segons fonts sobiranistes.

Marta Rovira, disposada a ser presidenta, mentre que Núria Picas serà la 25 per Barcelona

Sànchez va enviar ahir un missatge des de la presó de Soto del Real als associats de l’ANC en el qual va recordar que va ser escollit fa dos anys i mig com a president de l’entitat sobiranista, càrrec que segons els estatuts de l’organització havia de deixar entre gener i abril de l’any que ve. “Per les circumstàncies excepcionals que des del 27 d’octubre –quan el Parlament va declarar la independència– el país viu, anuncio que accepto la petició del president Puigdemont”, va indicar.

Des de Brussel·les i entrevistat per l’exprimer ministre escocès Alex Salmond, Puigdemont va explicar que si guanya les eleccions proposarà al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, i a la UE d’obrir una “nova etapa de diàleg” sobre Catalunya. A més, va demanar a l’ONU que s’impliqui per facilitar una negociació.

Mentrestant, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, es va mostrar disposada a presidir la Generalitat si així ho decideixen els catalans, encara que la prioritat, va dir, és restituir el Govern i convertir el 21 de desembre en “el referèndum que l’Estat no s’ha atrevit a celebrar”. A més, l’esportista Núria Picas es presentarà amb ERC al lloc 25 per Barcelona “amb la ferma voluntat d’ajudar el país”, va declarar. L’activista Ruben Wagensberg anirà de número 9 i hi incorpora els exconsellers empresonats.

Un mes després d’entrar a Soto del Real, el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va trencar el seu silenci amb una carta en què demana al sobiranisme que continuï responent al 155 sense caure en cap provocació: “Sé de què parlo.” En la missiva, Cuixart justifica no participar en cap llista electoral per ser incompatible, diu, amb presidir l’entitat.

Finalment, el president del grup de JxSí i exvicepresident primer del Parlament, Lluís Maria Corominas, va anunciar que no anirà a la llista electoral de Junts per Catalunya i que es retira de la política activa. Corominas, que ha estat nou anys vicepresident del Parlament i 14 anys diputat, es va acomiadar agraint al seu partit la confiança dipositada en ell i exigint la llibertat per als empresonats: “No és just.”

Lluís Trapero, relegat a tasques administratives a Barcelona El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, ha situat dins de la “proporcionalitat” amb què s’està aplicant a Catalunya l’article 155 de la Constitució el fet que s’hagi assignat una nova destinació a Josep Lluís Trapero a les oficines administratives dels Mossos d’Esquadra a la Travessera de les Corts de Barcelona. Zoido, que va realitzar ahir aquesta reflexió a preguntes de la premsa a l’acte inaugural del Congrés d’AECOC sobre pèrdua en la distribució comercial, va insistir que el seu departament aplica el reglament intern dels Mossos per resituar Trapero, que continua sent major per ser aquest un càrrec vitalici, encara que ja sense responsabilitats operatives. El 28 d’octubre es va confiar a Ferran López la prefectura de la policia catalana en aplicació del 155. Zoido va defensar que “de moment” el ministeri no valora cap replegament del contingent de policies i guàrdies civils desplaçats a Catalunya des de setmanes abans del referèndum de l’1 d’octubre. “Es quedaran fins que siguin necessaris”, va dir, insistint que la comesa dels dos cossos és “col·laborar” amb els Mossos per garantir la seguretat ciutadana i actuar en auxili dels tribunals. Interior va comunicar que a Trapero, que està sense passaport i imputat a l’Audiència Nacional per sedició, se li ha rebaixat la categoria de major B a major A. Es tracta d’una categoria acabada de crear sense cap tipus de capacitat operativa.

La Fiscalia belga demana a Lamela dades sobre les presons espanyoles

La Fiscalia belga va demanar ahir a la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela informació sobre el sistema penitenciari i judicial espanyol de cara a la compareixença d’avui davant un jutge belga de Puigdemont i els quatre exconsellers que van fugir a Brussel·les. Per la seua part, el ministeri d’Interior va remetre a Lamela la informació sol·licitada per Bèlgica. Així, Puigdemont ingressaria a Estremera, on podria disposar de cel·la individual (amb vàter i dutxa) si la demana o compartir-la amb algun dels seus consellers. Mantindria contacte amb el seu advocat i es cuidaria que no patís agressions per part d’interns. A més, recorda que està prohibida la tortura.

tracking