SEGRE

ENTREVISTA PSC

Miquel Iceta: «No hi ha via unilateral possible perquè ha fracassat totalment»

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, afronta la seua segona campanya com a candidat a la presidència de la Generalitat presentant el seu partit com una via intermèdia entre els independentistes i l’immobilisme de Cs i PP, i insisteix que el “catalanisme pragmàtic i moderat” que representen els antics membres d’Unió que s’han incorporat a les seues llistes són una prova d’això. Insisteix que la via unilateral cap a la independència ha sigut “un fracàs total” que impedeix que es pugui reprendre en la nova legislatura.

«No hi ha via unilateral possible perquè ha fracassat totalment»

«No hi ha via unilateral possible perquè ha fracassat totalment»LLEONARD DELSHAMS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Creu que tots els militants del PSC se sentiran còmodes amb la presència a les seues llistes d’antics dirigents d’Unió?

Crec que sí. Aquestes eleccions són excepcionals, de l’embolic en què ens han ficat els independentistes només sortirem amb amplis acords, i demostrar aquesta capacitat d’acords abans de les eleccions és un plus. Veig que la idea està sent molt ben acollida i es traduirà en un resultat electoral molt millor.

No li costarà vots de l’esquerra?

No crec. Molta gent d’esquerres no accepta la deriva independentista dels comuns. Jiménez Villarejo tanca la nostra llista i Beatriz Silva va de 4. Demostrem ser capaços de sumar per buscar el gran acord que Catalunya necessita.

Alcaldes com els de Terrassa i Blanes han deixat el partit.

Però no per aquest acord [va ser per rebutjar el 155]. El PSC és molt fort, el que no hi ha és unanimitat i sempre respectem la llibertat de tothom, però ara la gent està contenta amb el que fem. Vam lluitar perquè no s’hagués d’aplicar el 155 i quan Puigdemont estava convençut els seus el van fer rectificar. Vam aconseguir que el 155 servís per convocar eleccions. Unes eleccions a les quals es presenten els que deien que estaven en contra del 155.

Se sent còmode al costat del PP amb el 155?

Què calia fer, acceptar que la minoria imposés la independència a la majoria?

Potser es podia negociar.

Negociar el què? Amb aquells que havien declarat una República catalana? Quan l’independentisme va organitzar un referèndum il·legal i pretenia utilitzar el seu resultat per separar Catalunya d’Espanya, quan ells mateixos diuen ara que no tenen majoria, algú ho havia de parar.

Els independentistes diuen que el referèndum aclariria si hi ha majoria per a la independència.

Primer cal proposar un nou acord. Els que ara diuen que no tenen majoria són ells, com Joan Tardà. És l’independentisme el que està explicant les seues pròpies mentides, dient que no tenien majoria, o que no tenien les estructures d’estat. Ells mateixos evidencien que estàvem davant d’un engany que tenia unes conseqüències terribles.

Ha dit que no farà president ni Junqueras ni Puigdemont. Pactaria amb Cs i PP?

Pactaré amb qui em faci president.

I si fossin els independentistes?

Serà la seua responsabilitat. No estem a favor de la independència, però tampoc de l’immobilisme. La nostra proposta pot ser un punt de trobada per a una gran majoria. Cs i PP diuen que estan en contra de la independència. Jo també, però tinc una proposta alternativa, ells no. Això ens dóna una força i una capacitat de sumar que fa que el catalanisme moderat de tota la vida s’incorpori a les llistes del PSC.

Creu que les eleccions solucionaran l’actual conflicte polític?

Està en mans dels catalans i confio que els resultats no seran ni de bon tros els mateixos d’ara.

Si els independentistes superen el 50% dels vots, no podrien accelerar la ruptura?

Per saltar-se una altra vegada la llei i anar una altra vegada als tribunals? El temps ens ha donat la raó sobre el que advertíem i ells negaven: que la via unilateral i il·legal està condemnada al fracàs, pot danyar les nostres institucions i tenir conseqüències judicials i penals. Crec, i Anna Simó també ho va dir, que en la legislatura vinent no hi ha una via unilateral possible perquè el seu fracàs ha estat total i absolut.

No és possible un referèndum pactat?

Si és per reformar la Constitució, sí.

I sobre la independència?

Ara no. La independència ha de ser l’última de les solucions, per la qual cosa no pot ser la primera de les preguntes.

No s’han trencat els ponts entre Catalunya i l’Estat?

Crec que no. Dependrà del que votin els ciutadans. Crec que els independentistes retrocediran, perquè ens van dir que la independència era una cosa fàcil, no que se n’anirien 2.000 empreses, o que Europa ens esperava. Ha passat el contrari, tenim una societat dividida, l’economia debilitada i la imatge per terra. Això ens interessa als catalans? Crec que no.

Com pot afectar la campanya que hi hagi exconsellers a la presó i que Puigdemont i altres exconsellers estiguin a Bèlgica?

Els que són a Bèlgica hi han anat perquè han volgut. Espero que els que estan a la presó n’hagin sortit quan arribi la campanya. M’agradaria que l’actitud del Suprem, que ha demanat assumir totes les causes, s’estengui a tots els afectats per aquesta mesura desproporcionada de presó abans del judici.

I els que són a Bèlgica?

Ell va decidir anar-hi. Va perjudicar els que es van quedar.

Puigdemont diu que aquí estaria a la presó.

Potser demà passat estaria fora. Si se n’ha anat és perquè volia eludir l’acció de la justícia, no pot responsabilitzar els altres de les seues decisions.

Si no veu viable un referèndum ni la independència, opina que els que la propugnen són utòpics?

Han de reconèixer que abans d’un referèndum has de canviar la Constitució per permetre-ho. És legítim tenir aquest projecte, però has de dir com hi arribaràs, i s’ha vist que els que ens han venut la moto amb la via unilateral estaven equivocats, i ara admeten que potser no deien tota la veritat. Tornar a jugar-se-la per donar suport a una gent que o ha enganyat o s’ha enganyat, no sé si una cosa o l’altra o les dos, és temerari.

I com valora l’actitud del Govern del PP?

Fatal. Si hem arribat fins aquí és perquè el Partit Popular en els últims 5 anys no ha afavorit la negociació ni ha proposat alternatives. Una immensa majoria de catalans no volen continuar amb la situació actual. La negativa del PP a buscar un camí intermedi també el fa responsable.

Es penedeix del seu selfie amb dirigents del PP?

M’agradaria viure en un país on puguis fer-te fotos amb tothom.

Quin resultat espera a Lleida?

M’agradaria arribar als 4 diputats [ara el PSC n’hi té un].

Ho veu factible?

Molts ens diuen que no veuen cap altra sortida que la nostra proposta. Depèn dels lleidatans, de si volen continuar donant suport a una gent que ens traurà de la Unió Europea i amb la qual perdrem els ajuts de la PAC. Ara poden votar una proposta que és una solució acordada.

Un jutge ha demanat al ministre de Cultura que Lleida entregui les obres de Sixena aprofitant el 155. Què opina sobre això?

Sóc partidari de no prendre decisions com aquestes fins passades les eleccions. Corresponen a governs elegits a les urnes.

tracking