SEGRE

JUSTÍCIA ÒBIT

El tinent fiscal del Suprem, que va avalar Maza en la querella de l'1-O, relleu provisional

Va treballar al costat del fiscal de l’Estat mort dissabte en els processos contra Puigdemont i el seu Govern i contra Forcadell i la Mesa || El procés d’elecció del substitut pot demorar-se unes dos setmanes

Luis Navajas ja va exercir provisionalment com a fiscal general de l’Estat al renunciar Torres-Dulce.

Luis Navajas ja va exercir provisionalment com a fiscal general de l’Estat al renunciar Torres-Dulce.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tinent fiscal del Tribunal Suprem, Luis Navajas, serà el substitut provisional del mort fiscal general de l’Estat José Manuel Maza, mort dissabte a causa d’una infecció, mentre el Govern central inicia el procés per al relleu definitiu i que durarà almenys dos setmanes. El tinent fiscal del Suprem té entre les seues funcions la de substituir el fiscal general de l’Estat en cas d’absència, malaltia o vacant.

Navajas ha treballat colze a colze amb Maza, del qual era amic personal, en l’actuació de la Fiscalia General de l’Estat contra el procés sobiranista català i el va acompanyar en la presentació de les querelles contra Carles Puigdemont i la resta del Govern per delictes de rebel·lió, sedició i malversació, i contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i cinc membres de la Mesa que van tramitar la declaració d’independència.

L’elecció del fiscal general ha de tenir l’aval del Poder Judicial i ser escoltada a la Comissió del Congrés

És la segona vegada que Luis Navajas assumeix aquesta funció. Amb la renúncia d’Eduardo Torres-Dulce com a fiscal general de l’Estat, el 19 de desembre del 2014, Navajas va ocupar de forma interina el lloc fins que Consuelo Madrigal va prendre possessió com a nova titular, el 13 de gener.

Els tràmits per al relleu de José Manuel Maza han de començar amb el procés de l’elecció de la persona que es consideri més adequada per al càrrec. L’Executiu se centrarà en els juristes espanyols de reconegut prestigi i amb més de quinze anys d’exercici efectiu de la seua professió.

El fiscal general de l’Estat, el mandat del qual dura quatre anys, és nomenat i cessat pel rei a proposta de l’Executiu després d’acord en Consell de Ministres, però ha de comptar amb l’aval del Consell General del Poder Judicial i ser escoltat després en la Comissió de Justícia del Congrés per obtenir el vistiplau del legislatiu.

Mentrestant, la família de Maza, mort a Buenos Aires per una infecció renal aguda, tramita a la capital argentina la repatriació del cadàver, les restes mortals del qual arribaran a Espanya demà a la matinada en un vol regular.

L’ambaixador d’Espanya a l’Argentina, Javier Sandomingo, que va precisar ahir que les restes mortals ja es trobaven a la funerària perquè no es realitzarà autòpsia al cadàver, va confirmar que s’estan completant els tramitis perquè la repatriació sigui avui dilluns en un vol regular.

Elogis del món de la judicatura i missatges polèmics en xarxes La sobtada mort de José Manuel Maza dissabte a Buenos Aires va seguir generant ahir reaccions des del món de la judicatura i la política. Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General el Poder Judicial (CGPJ), va enaltir en declaracions a Efe la “fermesa de criteri” i el sentit “patriòtic i constitucional” de Maza davant del desafiament sobiranista de Catalunya.

tracking