SEGRE

POLÍTICA CATALUNYA

Rovira: “Puigdemont és el president legítim, però fa falta un Govern”

El president recorda a Juncker que Rajoy només té el 8,5% dels vots a Catalunya || Mundó insta a anar a votar el 21-D per transformar la “indignació” en vots

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va defensar ahir que el president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, és “el president legítim”, però va reclamar que hi ha d’haver un Govern executiu després de les eleccions del 21 de desembre. En una entrevista a La Vanguardia, Rovira va sostenir que s’ha “de reconèixer políticament” el Govern cessat, però que també és necessari crear-ne un que tingui capacitat executiva a Catalunya. Rovira va aclarir que “serien el mateix govern, una part més política i una altra de funcional”, i va dir que la investidura del president després del 21-D dependrà de la situació legal de Puigdemont i de la resta de candidats. Així mateix, va reiterar que el Govern no va aplicar la proclamació de la República perquè “el Govern no estava disposat a assumir escenaris de violència extrema als carrers” i va assenyalar que les eleccions són un referèndum pactat “que el Govern central no ha volgut acceptar mai”.

De cara al 21-D, ERC es presentarà amb una candidatura pròpia però, segons va avançar ahir el diari Ara, ha posat en marxa una marca blanca –Diàleg Republicà– i amb gent de partit o pròxima, a tall d’alternativa per poder accedir igualment al Parlament i dur a terme el seu programa si l’Estat o els jutjats invaliden la candidatura oficial d’ERC.

D’altra banda, Puigdemont va recordar al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, que a Catalunya el partit de Mariano Rajoy té un suport del “8,5% dels vots”. En una entrevista a El País, Juncker afirma que les autoritats catalanes “no han de subestimar l’ampli suport que Rajoy té a Europa”. En una missatge a Twitter, Puigdemont li va respondre que, “d’acord amb Juncker, Rajoy té molts suports a Europa per les seues polítiques a Catalunya” i es va preguntar si el president de la Comissió Europea “respecta els vots i l’opinió dels ciutadans europeus”. Juncker també va assenyalar que algunes de les imatges de les càrregues policials de l’1-O eren un muntatge i va avisar Puigdemont que mai donarà suport a la independència de Catalunya, al qualificar el nacionalisme com “un verí”.

L’exconseller Carles Mundó va fer una crida per anar a votar el 21-D. “Tenim l’oportunitat de transformar en vots tota aquesta indignació, tots els abusos i totes les imposicions”, va assenyalar en una carta. Així mateix, va assegurar que estar a la presó “és un preu molt alt, però alhora és l’evidència d’un Estat incapaç de respondre amb altres arguments”.

tracking