SEGRE

Troben documents sobre l'1-O en papers que els Mossos anaven a cremar

Segons fonts pròximes a la investigació citades per 'El Mundo’ i l’agència EFE

Una comi

Troben documents sobre l'1-O en papers que els Mossos anaven a cremarEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Policia Nacional ha trobat entre la documentació que els Mossos d’Esquadra pretenia destruir en una incineradora el passat 26 d’octubre arxius que relacionen comandaments i agents de la policia catalana amb el referèndum de l’1-O, que havia estat suspès pel Tribunal Constitucional.

Segons informa aquest dilluns el diari El Mundo i han confirmat a Efe fonts pròximes a la investigació, entre el material, que va ser confiscat per la Policia Nacional quan els Mossos el portaven en una furgoneta a la incineradora, figuren documents que impliquen membres dels Mossos d’Esquadra en la votació de l’1-O. En concret, segons el rotatiu, els agents de la Policia Nacional que han analitzat el contingut del material confiscat han trobat escrits firmats per comandaments intermedis dels Mossos donant instruccions als seus agents sobre actuacions prèvies i posteriors a l’1-O per protegir la consulta.

A més, també figuren documents de contingut polític, que s’estan analitzant, perquè l’estudi dels arxius intervinguts encara no ha finalitzat.

La Policia Nacional ha comunicat ja la seua troballa a la jutgessa de la Audiencia Nacional Carmen Lamela, que investiga la suposada passivitat dels Mossos durant l’1-O, en la que manté imputat el major de la policia catalana, Josep Lluís Trapero, destituït com a cap del cos el passat 28 d’octubre, dos dies després que s’intervingués tota aquesta documentació.

La Policia Nacional va evitar el passat 26 d’octubre que els Mossos cremessin en una incineradora uns documents que ja llavors sospitaven que estaven vinculats amb el referèndum de l’1-0 i que van intervenir per ordre de l’Audiència Nacional per analitzar el seu contingut.

La policia autonòmica va enviar a primera hora del 26 d’octubre una furgoneta i dos patrulles a la planta de tractament i selecció de residus Tersa de Sant Adrià de Besòs (Barcelona) per cremar diversos documents amb informació sensible, encara que no ho van poder fer perquè quan van arribar a la mateixa es van trobar una vintena d’agents de la Policia Nacional bloquejant l’accés.

Els agents de la Policia Nacional van impedir el pas als Mossos, van interceptar la furgoneta i van exigir a la policia catalana que els entregués la documentació que portaven a la incineradora. Tanmateix, els Mossos es van negar en un primer moment a entregar la documentació i van demanar a la Policia Nacional que els mostrés una ordre judicial per intervenir aquests arxius.

Els agents de la Policia Nacional no disposaven d’aquesta ordre, per la qual cosa van demanar a la jutgessa Lamela que els autoritzés a intervenir els documents per poder analitzar-los. Després de més de tres hores d’espera d’ambdós cossos policials davant la incineradora, la jutgessa va acordar autoritzar la Policia Nacional a requisar aquesta documentació i a traslladar-la a Prefectura per analitzar-la.

Els Mossos van negar aquell dia que els informes que anaven a cremar estiguessin vinculats amb el referèndum de l’1-O i van al·legar que és una pràctica habitual i ordinària que s’acudeixi a incineradores a cremar aquest tipus d’arxius, o que s’utilitzin trituradores per destruir-los, ja que l’activitat policial genera documents de contingut sensible que, quan ja no són necessaris, s’han de destruir per atendre la protecció de dades.

Segons la policia autonòmica, els documents en paper que es portaven a destruir pertanyien a la Comissaria General d’Informació i, en concret, figuraven arxius amb dades administratives de l’oficina de suport a aquesta comissaria, relatives a permisos, vacances i baixes, així com sobre operatius i diligències policials i documentació diversa.

tracking