SEGRE

TRIBUNALS RECURSOS

Els exconsellers Turull i Rull demanen sortir de presó després d'acatar el 155

Demanen a l’Audiència Nacional que els apliquin el mateix criteri que ha utilitzat el Suprem amb Forcadell || Volen poder fer la campanya fora de la presó

Els exmembres del Govern (d'esquerra a dreta) Joaquín Forn, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull a la seva arribada a la seu de l'Audiència Nacional.

Turull i Rull demanen a l'Audiència la seua posada en llibertat al·legant que acaten el 155EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La defensa dels exconsellers de la Presidència i de Territori, Jordi Turull i Josep Rull, respectivament, ha demanat a l’Audiència Nacional que els posi en llibertat al·legant que han acatat “expressament” les mesures de l’article 155, sense oferir ni promoure cap mena de “resistència”. En els dos recursos, als quals ha tingut accés Efe, sol·liciten a la sala d’apel·lació de l’Audiència Nacional que revoqui l’ordre de la jutge Carmen Lamela d’enviar-los a presó preventiva, de manera que apliqui els mateixos criteris pels quals el Suprem va deixar en llibertat sota fiança la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els membres de la Mesa de JxSí.

Els dos exconsellers del PDeCAT estan en presó preventiva des del 2 de novembre, al costat de sis exmembres més del Govern, per ordre de la magistrada de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, que els investiga arran d’una querella de la Fiscalia per rebel·lió, sedició i malversació. En els escrits, l’advocat Jordi Pina descarta el risc de reiteració delictiva en què Lamela va basar l’ingrés a la presó de Rull i Turull –juntament amb els de fuga i destrucció de proves–, perquè, a pesar de discrepar “políticament del seu contingut i legitimitat”, els seus clients i la resta dels membres del Govern querellats “han acatat expressament les mesures de l’article 155 de la Constitució, sense efectuar ni promoure cap tipus de resistència a la seua aplicació”. Una prova d’això és, segons l’advocat, que després de l’aplicació del 155 no s’ha adoptat “cap acord ni s’ha dictat cap mena de disposició” pel Govern.

Fonts de la defensa de Turull i Rull consultades per Efe van indicar que aquests arguments ja estaven plasmats en el recurs de reforma que va interposar el 5 de novembre passat el llavors advocat dels dos exconsellers, Jaume Alonso-Cuevillas, per la qual cosa ara s’han vist en l’obligació de reproduir-los en el recurs d’apel·lació.

Tal com ja succeïa amb els escrits de Cuevillas, els recursos plantejats ara per Pina insisteixen també que cap dels “consellers cessats” ha aprovat cap acord. “N’hi ha prou amb consultar el Diari Oficial de la Generalitat per comprovar que no s’ha publicat res des de l’aplicació de l’esmentat precepte constitucional”, prossegueix l’escrit.

L’advocat argumenta, a més, en els escrits, que l’empresonament de Rull i Turull “contravé el dret a unes eleccions lliures”, així com “el dels ciutadans a tenir representants polítics”, i recorda que els querellats “participarien sens dubte” en la campanya electoral del 21-D, si no es trobessin privats de llibertat.

tracking