SEGRE

Junqueras i exconsellers d'ERC assumeixen el 155 i al·leguen que la DUI va ser només política

Forn, primer per l'esquerra, al costat dels altres exconsellers que van declarar a l'Audiència.

Forn també addueix davant de l'Audiència que assumeix el 155 sense cridar "a la desobediència"EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i els altres tres exconsellers d’ERC empresonats han assumit els efectes de l’article 155, sense acatar-lo expressament com els seus companys del PDeCAT, i han al·legat per demanar la seua llibertat que la Declaració d’Independència (DUI) va tenir només valor polític.

Així ho sostenen Junqueras i els exconsellers d’ERC Raül Romeva Carles Mundó i Dolors Bassa en els seus recursos d’apel·lació, a què ha tingut accés Efe, per demanar que la sala penal de l’Audiència Nacional revoqui la decisió de la jutgessa Carmen Lamela d’enviar-los a presó el passat 2 de novembre en la causa en què els investiga per rebel·lió, sedició i malversació.

Els arguments dels quatre exmembres republicans del Govern han transcendit després que ahir es coneguessin els recursos d’apel·lació dels exconsellers del PDeCAT Jordi Turull (Presidència) i Josep Rull (Territori), ambdós defensats per l’advocat Jordi Pina, que demanaven que l’Audiència Nacional els deixés en llibertat al·legant que han acatat "expressament" les mesures de l’article 155, sense oferir cap "resistència".

Per la seua part, Junqueras, Romeva (Exteriors), Mundó (Justícia) i Bassa (Treball), representats per Andreu Van den Eynde, eviten acatar expressament l’article 155 de la Constitució, però sí assumeixen els seus efectes, en sostenir que quan van acudir a declarar davant de la jutgessa ho van fer ja com a exconsellers i que, una vegada dissolt el Parlament, "comparteixen" l’objectiu de participació en les eleccions del 21-D.

A més, al·leguen que des del dia del seu cessament, en aplicació de l’article 155 de la Constitució, "no s’han adoptat acords de govern ni s’han efectuat publicacions al Butlletí Oficial que demostrin actes executius després de la sessió parlamentària del dia 27 d’octubre", en el qual el Parlament va votar la Declaració d’Independència (DUI). Sobre la DUI, els recursos dels exconsellers d’ERC remarquen que va tenir un valor "estrictament polític", pel que no aprecien "cap escenari" pel que els investigats puguin "executar accions de reiteració".

Aquesta línia de defensa dels recursos de Junqueras, Romeva, Mundó i Bassa, assumint els efectes de l’aplicació de l’article 155, ja la va anticipar davant de la jutgessa Lamela el seu advocat durant els interrogatoris del passat 2 de novembre, quan va assegurar que els membres destituïts del Govern no havien tornat als seus despatxos després del seu cessament. "Sembla que formalment han acatat el 155", va afirmar llavors l’advocat Van den Eynde, que avui a Twitter ha insistit que els exconsellers republicans van acceptar el seu cessament "però des de la discrepància política".

Per la seua part, l’exconseller d'Interior Joaquim Forn (del PDeCAT), en aquest cas representat pel lletrat Daniel Pérez-Esqué, ha demanat la seua posada en llibertat adduint que ha assumit "sense escarafalls ni crides a la desobediència" l’article 155 de la Constitució i que les eleccions del 21D "apunten més aviat a solucions de compromís" a Catalunya. Forn afirma en el seu recurs, a què ha tingut accés Efe, que després de l’aplicació del 155 va acudir al departament d’Interior, va reunir tot el personal, es va acomiadar del mateix, va recollir totes les seues pertinences i no va tornar més. "És aquesta realitat l’única que pot tenir-se en compte per valorar si va acatar o no el seu cessament", sosté el recurs, en el qual l’exconseller d’Interior admet que les eleccions del 21D apunten "solucions de compromís i entesa", ja que, "a això condueix d’una manera gairebé inexorable la resposta de la comuniqueu internacional i la vigència de la norma".

tracking