SEGRE

POLÍTICA

La Guàrdia Civil en qualifica al número dos de Junqueras de "soldat de la maquinària independentista"

Jové va ser el responsable directe de garantir locals l’1-O, segons la Benemèrita

La Guàrdia Civil en qualifica al número dos de Junqueras de

La Guàrdia Civil en qualifica al número dos de Junqueras de "soldat de la maquinària independentistaEFE/Archivo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Civil situa a Josep Maria Jové, número 2 de l’exvicepresident Oriol Junqueras, com a "soldat de la maquinària independentista" encarregat d’aconseguir que els alcaldes cedissin els seus locals per a l’1-O, tasca que va dur a terme amb secretisme, fins i tot utilitzant missatges que s’autodestruïen.

Així es detalla en un informe, al que ha tingut accés Efe, que figura en el sumari de la investigació oberta pel jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona contra els preparatius de l’1-O, per la qual el passat 20 de setembre va ser detingut Jové, llavors secretari general de Vicepresidència, al costat d’altres alts càrrecs del Govern.

Segons l’informe, un dels "pilars" que el govern català necessitava "consolidar" per dur a terme el referèndum de l’1-O, que havia estat suspès pel Tribunal Constitucional, era aconseguir la col·laboració dels alcaldes de Catalunya, perquè oferissin els seus locals per a la instal·lació dels col·legis electorals.

"Aquesta missió també recau sota la responsabilitat directa de Josep Maria Jové com soldat de la maquinària independentista", sosté la Guàrdia Civil al seu informe, entregat al jutge sis dies abans que el magistrat ordenés la detenció d’aquest alt càrrec.

La Guàrdia Civil tenia el telèfon de Jové punxat, perquè li investigava també com un dels responsables de localitzar locals i immobles en els quals emmagatzemar i després distribuir el material logístic necessari per a la celebració del referèndum.

A partir de les escoltes telefòniques, la Guàrdia Civil conclou que Jové va estar "totalment involucrat" a l’hora de supervisar i aconseguir que el referèndum de l’1-O comptés amb tots els locals necessaris on establir les meses electorals i que una de les seues principals interlocutores era la secretària general d’ERC, Marta Rovira.

Una de les seues principals preocupacions era aconseguir el suport de l’Ajuntament de Barcelona, liderat per Ada Colau (BComú), davant del que els organitzadors del referèndum van estudiar dos escenaris possibles: un comptant amb la col·laboració del consistori i un altre en el que haurien de buscar locals alternatius.

En una conversa del passat 5 de setembre, Rovira va advertir Jové que el partit de Colau estava "provocant una guerra per evitar arribar a un acord", encara que afirmava que encara hi havia temps per assolir en la data límit que s’havien fixat, el 7 de setembre, l’endemà de l’aprovació en el Parlament de la Ley del Referéndum.

Després de l’aprovació de la Llei del Referèndum, l’expresident Carles Puigdemont -actualment fugit a Bèlgica- i l’exvicepresident Junqueras -en presó preventiva per ordre de l’Audiència Nacional- van enviar una carta a tots els alcaldes demanant la seua col·laboració perquè prestessin locals per a la votació, davant de la qual cosa va ser el mateix Jové que va fer el seguiment de les respostes.

Finalment, l’alcaldessa Ada Colau va acordar amb Puigdemont que l’Ajuntament de Barcelona garantiria la participació en l’1-O, encara que com a tal no obriria locals municipals, si bé alguns d’ells van acabar sent utilitzats per a la votació.

En una altra de les converses a intervingudes a Jové, en aquest cas amb l’exconseller de Justicia Carles Mundó -actualment a la presó- li deia el passat 23 d’agost que tenia per a ell "un merder" que li havia caigut a sobre, perquè li havia d’encarregar que anés a parlar amb diversos alcaldes.

"Tens treball, la setmana que ve", li va avisar Jové, a la qual cosa Mundó li va preguntar: "de traça o complicat?". "Bo, uf, pèrdua de temps," va intervenir Jové, que va detallar: "Visitar territori i parlar amb gent, ja t’ho explicaré, idees de bomber del calb eh?... coses que ens estan acabant d’'enmerdar', he intentant estalviar-te treball, però no ho he aconseguit".

Les gestions que duia a terme Jové les feia amb el màxim secretisme, fins el punt que va demanar a una de les seues col·laboradores que li enviés la llista de punts de votació de Lleida en un missatge de Telegram amb destrucció en segons o que en algunes de les seues converses intervingudes emetés comentaris com: "no parlem", "parlarem per via segura "no parlem més", "això el no parlem per aquí".

tracking