SEGRE

TRIBUNALS 1-O

La jutge Lamela accepta enviar al Suprem la causa contra els membres del Govern cessats

Considera que els delictes estan connectats i formen part d’una “organització complexa”, en la qual els Jordis i els Mossos també van participar || La Fiscalia reitera la negativa al traspàs de la investigació

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, fa declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, fa declaracions als passadissos del Congrés dels Diputats.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela considera que la causa contra el Govern cessat per rebel·lió s’ha d’acumular a l’oberta pel Tribunal Suprem als membres de la Mesa del Parlament. Segons la seua opinió, tots formarien part d’una “organització complexa, en la qual cada un compleix una funció per aconseguir la secessió de Catalunya i la proclamació de la República, contrariant l’ordre constitucional i estatutari.”

Així ho exposa la magistrada a l’informe que va remetre ahir al jutge del Suprem, Pablo Llarena, que va demanar valoració a les parts sobre la possible acumulació de totes les causes judicials obertes pel procés independentista. Al document, Lamela afirma que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, empresonats des de fa més d’un mes a la presó de Soto del Real, eren els “ideòlegs” de l’organització, i actuaven com un “braç civil de l’aixecament sota l’empara de les autoritats del Govern” català. En canvi, la Fiscalia ja va defensar en un escrit que la investigació ha de continuar a les dos institucions judicials perquè gaudeixen de “substantivitat” i “característiques” pròpies, i s’oposa de forma rotunda al trasllat de la causa. Així mateix, per a la jutge també cobra especial rellevància el paper dels Mossos d’Esquadra per assegurar l’èxit del procés gràcies a la seua capacitat “investigadora i intimidatòria”. Aquest cos policial, diu, es va utilitzar, a més, per espiar la Policia Nacional i la Guàrdia Civil durant l’1-O i per a “accions de vigilància i contravigilància a membres de l’organització que eren seguits i vigilats en el curs de les investigacions judicials”.

L’advocat de Junqueras celebra la unificació de la investigació i confia en la ràpida excarceració

La defensa sol·licita que se li suspengui l’estada a la presó per participar en “igualtat de condicions”

Per la seua banda, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, va afirmar que és “raonable” que el Suprem reuneixi la causa oberta a l’Audiència Nacional, ja que “garantirà, sens dubte, la coordinació i la unitat de tractament”, va subratllar als passadissos del Congrés dels Diputats. En aquest sentit, també van celebrar aquesta mesura l’advocat del vicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller d’Interior Ramon Espadaler, que van qualificar de “bona notícia” que el Suprem acumuli la causa, ja que “cura vicis en el procediment”. “El procediment està viciat d’una forma brutal en 200.000 fronts”, va afirmar l’advocat Andreu van den Eynde en una entrevista a RAC1. A més, Van den Eynde va recalcar que van ser les defenses les que van demanar aquest traspàs, perquè “era inversemblant estar en dos llocs alhora”.

“Estem contents que se’ns doni la raó”, va sentenciar el lletrat, que creu que Llarena prendrà una decisió en aquest sentit entre aquest divendres i dilluns de la setmana que ve, moment en el qual també demanarà la llibertat dels seus clients.

tracking