SEGRE

TRIBUNALS BÒSNIA

Mladic, condemnat a cadena perpètua pel genocidi de la població civil de Srebrenica

El Tribunal de la Haia diu que va formar part d’un “equip criminal” que buscava exterminar els musulmans i croats || ‘El carnisser de Bòsnia’, culpable de deu dels onze càrrecs que li imputaven

Les víctimes del genocidi de Srebrenica recorden els familiars morts en l’aniversari del 2012.

Les víctimes del genocidi de Srebrenica recorden els familiars morts en l’aniversari del 2012.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Penal Internacional per a l’Antiga Iugoslàvia (ICTY) va condemnar ahir l’excomandant Ratko Mladic, conegut popularment com el carnisser de Bòsnia, a cadena perpètua pel genocidi de la població bosníaca a Srebrenica, així com pels crims de guerra i d’humanitat comesos durant el conflicte armat (1992-1995). Dels onze càrrecs que pesaven contra Mladic, va ser declarat culpable de deu, entre els quals destaquen delictes d’extermini, assassinat, persecució, terror i segrest. No obstant, es va deslliurar del càrrec de genocidi per buscar l’extermini de tots els bosníacs i dels bosniocroats, ja que l’ICTY considera que no hi ha proves suficients que aquestes massacres tinguessin com a objectiu l’aniquilació d’un col·lectiu vulnerable. Tot i així, el magistrat assegura que Mladic era part d’un “equip criminal” que buscava exterminar civils al país i li va responsabilitzar d’“ordenar” la matança de Sarajevo, ja que “va proposar i ordenar” l’extermini de la població musulmana resident a la ciutat. Mentre escoltava la sentència, el general serbobosnià, de 74 anys, va exigir una pausa de cinc minuts per anar al bany, a causa d’una “crisi d’hipertensió”. Al reiniciar-se la sessió, després de més de quaranta minuts, el seu equip d’advocats va demanar ajornar la sentència per a un altre dia, tenint en compte la situació de salut de l’acusat, encara que el tribunal va insistir a acabar de llegir el veredicte. Davant d’aquesta negativa, l’acusat va començar a cridar i protestar assenyalant els jutges. Una actitud que el tribunal va recriminar, i va demanar a seguretat que el retirés de la sala i el traslladés a una altra per escoltar la sentència.

Al final de la vista, l’excomandant va assegurar que apel·larà la condemna, un recurs que haurà de ser dilucidat davant del Mecanisme Residual de Tribunals Penals de l’ONU, que assumirà les causes pendents de l’ICTY, el mandat del qual expirarà el 31 de desembre, després de més de 20 anys de treball i 161 casos.

El general serbobosnià, de 74 anys, va ser detingut a Sèrbia el maig del 2011, després d’haver passat més d’una dècada com a fugitiu. Des d’aleshores, ha intentat nombrosos estratagemes legals per frenar el procés judicial en contra seu, esgrimint, entre altres coses, motius de salut. Conegut per les seues víctimes com el carnisser, va ser acusat formalment per aquest tribunal el juliol del 1995, immediatament després del genocidi de Srebrenica, en el qual van ser assassinats almenys 8.000 musulmans i altres milers van patir saquejos i violacions en altres zones de Bòsnia. Els magistrats van escoltar centenars de testimonis per processar les acusacions contra Mladic.

Les víctimes del genocidi de Srebrenica recorden els familiars morts en l’aniversari del 2012.

Les víctimes del genocidi de Srebrenica recorden els familiars morts en l’aniversari del 2012.EFE

tracking