SEGRE

PARTITS COMICIS

Puigdemont descarta la pensió al considerar-se el president legítim

ERC i JuntsxCat negocien deixar de banda la via unilateral al programa electoral

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no podrà votar des de Brussel·les.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que no podrà votar des de Brussel·les.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Carles Puigdemont renuncia al sou que li correspondria com a expresident perquè considera que és el cap legítim de l’Executiu. Segons va publicar ahir ElNacional.cat, Puigdemont no accepta haver estat cessat pel Govern central en aplicació de l’article 155, de manera que conseqüentment tampoc acceptaria la condició d’expresident i el sou que això comporta, que estaria entorn dels 112.000 euros a l’any. I és que llei catalana dels expresidents de la Generalitat avala que els mandataris poden cobrar fins a un 80 per cent del sou d’abans de ser cessat.

Puigdemont sí que es donarà d’alta per cobrar el sou base dels parlamentaris durant els mesos fins a la constitució del pròxim Parlament, amb tota probabilitat el mes de gener. El president no podrà votar des de Bèlgica ja que no ha formalitzat en termini la inscripció al cens d’electors espanyols temporalment a l’estranger. Els exconsellers Antoni Comín, Clara Ponsatí, Lluís Puig i Meritxell Serret tampoc s’han registrat i no podran votar des de Brussel·les, on es troben ara.

“Evitar una massacre”

D’altra banda, l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, va assegurar ahir que l’expresident no va seguir endavant amb la proclamació de la República catalana per no provocar “una massacre” si la gent es concentrava per evitar la seua detenció.

En una entrevista a 8TV, va afegir que un dels debats entre Carles Puigdemont i el Govern català va ser “evitar que hi poguessin haver episodis de violència” i va insistir que hi va haver avisos o advertències que els van donar molta credibilitat. En un altre ordre de coses, les negociacions entre JuntsxCat i ERC sobre el programa electoral compartit deixen de banda la via unilateral i se centren en una independència negociada.

Rufián a Rajoy: “Es comportaran com a carcellers o demòcrates?” El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va preguntar ahir a Mariano Rajoy si aplicarà de nou l’article 155 de la Constitució si guanyen els independentistes: “Es comportaran com a carcellers o com a demòcrates?” En resposta, el president del Govern central va dir que “per descomptat” que el seu Executiu respectarà els resultats de les eleccions, encara que si guanyen els independentistes hauran de “respectar la llei”.

tracking