SEGRE

TERRORISME MASSACRES

Almenys dos-cents setanta morts i noranta ferits en un atac contra una mesquita a Egipte

Un grup d’homes armats va bombardejar el temple i va disparar als fidels que van intentar fugir || El president egipci assegura que respondran amb una “força brutal” i es venjaran pels seus fills

Diverses persones, al costat de cossos sense vida a l’interior de la mesquita.

Diverses persones, al costat de cossos sense vida a l’interior de la mesquita.EFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys 270 persones van morir i 90 van resultar ahir ferides en un atac terrorista contra la mesquita d’Al-Rauda, a Al-Arish, al nord del Sinaí egipci. Pel que sembla, un grup d’homes armats va col·locar artefactes explosius de fabricació casolana al voltant del temple i els van fer detonar a la sortida dels fidels del rés del divendres, dia sagrat per als musulmans. Després de l’explosió, els terroristes van disparar a les persones que van intentar escapar-se de la massacre, la més sagnant de la història recent del país. Segons els testimonis, les primeres ambulàncies que van arribar al lloc dels fets per atendre els ferits també van ser atacades pels radicals, que van calar foc als cotxes per bloquejar l’accés a la mesquita. Aparentment, la majoria de les víctimes eren sufís, un corrent místic de l’islam que els jihadistes acusen d’“apostasia”.

Segons fonts de les forces de seguretat egípcies, l’Exèrcit nacional va respondre amb el bombardeig de les zones muntanyoses properes, on sospitaven que s’amagaven els atacants. Segons els militars, l’operació “no es donarà per conclosa fins que s’eradiqui tots els implicats en l’atac”. Al tancament d’aquesta edició, l’atemptat no havia estat reivindicat per cap grup terrorista i la presidència egípcia ha declarat tres dies de dol. Després de reunir-se amb el Consell de Defensa Nacional per avaluar la situació, el president egipci Abdel Fattah al-Sisi va assegurar que respondran amb “una força brutal” als atacs, ja que “ens venjarem pels nostres fills, per recuperar l’estabilitat, i respondrem a aquest acte amb una força brutal”.

Les forces de seguretat responen amb bombes a les zones on s’amagaven els atacants

Al-Sisi va mostrar, així mateix, les seues condolences als familiars de les víctimes, als quals va ordenar el pagament de 200.000 lliures egípcies (uns 9.500 euros) en el cas de familiars morts i 50.000 lliures (uns 2.350 euros) per als dels ferits. Entre els morts, hi ha nombrosos policies i soldats, a banda de civils, i per la seua banda els supervivents van ser traslladats a diferents hospitals a Al-Arish, capital del nord del Sinaí, i l’Hospital Institut Nasser, a la capital egípcia del Caire. En aquest sentit, els centres mèdics van estar col·lapsats durant tot el dia d’ahir.

D’altra banda, la Fiscalia General d’Egipte va informar a través d’un comunicat que les fiscalies de Seguretat de l’Estat i d’Ismailia ja s’han fet càrrec de la investigació per aclarir el que va passar.

També el president de Rússia, Vladímir Putin, va estendre les condolences a les famílies de les víctimes d’un atemptat “atroç i cínic”. “És una mostra més que als terroristes els són aliens els conceptes de la moral humana”, va assenyalar en un comunicat. A la nota, el president rus va subratllar que el seu govern està preparat per intensificar la cooperació antiterrorista amb el Caire, abans d’expressar noves paraules de compassió a les famílies dels morts i desitjar una ràpida recuperació a les més de cent persones que van resultar ferides.

Els EUA i Rússia titllen l’atemptat d’“horrible i covard” El president dels Estats Units, Donald Trump, va expressar ahir la seua més rotunda condemna a l’atemptat terrorista, el més sagnant de la història recent del país. “Horrible i covard atac terrorista contra fidels innocents i indefensos a Egipte”, va publicar el mandatari a través del seu compte de Twitter, alhora que reiterava el seu missatge de lluita contra el jihadisme.

tracking